Uzun yaşamanın sırrı raket sporlarında

Raket sporları kontrol edilebilir ölüm riskini %56 oranında azaltıyor.

Değişen hayat koşullarıyla beraber daha az hareket eden günümüz insanı pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Yapılan araştırmalar spor ve egzersizin kontrol edilebilir ölüm risklerini önemli oranda azalttığını gösteriyor. Buna göre, raket sporlarıyla uğraşan kişilerin kontrol edilebilir ölüm riskleri yaklaşık %56 oranında azalıyor.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, spor ve egzersizin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yapılan araştırmalarda da ortaya çıktığını ifade etti.

Doç. Dr. Defne Kaya, spor sağlığı ile ilgili en saygın dergilerden biri olan ‘British Journal of Sports Medicine’da yayımlanan yeni bir araştırmaya değinerek şunları söyledi:

“Raket sporlarıyla uğraşan kişilerin kontrol edilebilir ölüm risklerinin yaklaşık %56 oranında azaldığını gösterdi. 1994 ile 2008 yılları arasında, 30 ila 98 yaşları arasında, 43 bin 705’i kadın olmak üzere toplam 80 bin 306 kişi üzerinde yapılan çalışmada; bisiklet, yüzme, aerobik, dans, fitness, jimnastik, koşu, tempolu koşu, futbol, badminton, tenis, squash’ın kontrol edilebilir ölüm risklerine olan etkisi araştırıldı.

KONTROL EDİLEBİLİR ÖLÜM RİSKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Araştırma süresince kişilerin genel sağlığını olumsuz etkileyerek ölüm riskini artıran; kontrol edilebilir ölüm riskleri; sigara ve alkol kullanım oranı, mental sağlık durumu (stres ve depresyon eğilimleri), eğitim seviyesi, fiziksel aktivite seviyesi ile kalp damar hastalıkları ve kronik hastalıklar değerlendirildi.

RAKET SPORLARI, YÜZME VE AEROBİK ÖMRÜ UZATIYOR

Araştırmanın sonucuna göre; raket sporları, kalp damar problemlerine bağlı kontrol edilebilir ölüm risklerini %56 oranında azaltırken; yüzme %41, aerobik egzersizler de %36 oranında azalma sağlıyor.”

Doç.Dr. Defne Kaya, araştırmanın bir diğer sonucuna göre de ölüme neden olan diğer etkenlerdeki değişimler incelendiğinde, raket sporlarının %47, yüzme %28, aerobik egzersizler %27, bisiklet kullanma %15 oranında kontrol edilebilir ölüm risklerini azalttığına işaret etti. 

VÜCUT YAPINIZA UYGUN SPORU SEÇİN

Araştırmanın sonucunu değerlendiren Doç. Dr. Defne Kaya, spor yaparken vücut yapısına uygun spor ve egzersizlerin seçilmesi gerektiğini belirterek “Hangi sporu seçmeniz gerektiği aslında, hangi spora ilginiz olduğu kadar, o spora fiziksel olarak yatkın olup olmadığınızla da ilgilidir. Günümüzde genetik analiz yöntemleri de, hangi spor dalına uygun olduğunuz ve ne tür yaralanmalara açık olduğunuz hakkında güzel bilgiler verebiliyor” dedi.

HER YAŞ İÇİN HER SPOR GÜVENLİ OLMAYABİLİR

Söz konusu araştırmada hakkında çok olumlu sonuçlar çıkan raket sporları ile ilgili uyarıda da bulunan Kaya, “Raket sporları, kol-bacak ve gövde kaslarını iyi çalıştıran, kalp sağlığını destekleyen bir branş olmasına rağmen, tek kolla oynanıyor olması nedeniyle, henüz omurga yapısı tam olarak gelişmeyen çocuklarda sağlığı bozabilecek olumsuz bir etkiye de sahiptir. Her yaş için her spor güvenli olmayabilir. Eğer sağlık probleminiz varsa her spor branşı sizin için uygun olmayabilir” diye konuştu.

“Koşu kalp damar sağlığı için olumlu etkilere sahiptir ama herhangi bir kalp probleminiz varsa koşu yerine tempolu yürüyüşü tercih etmeniz daha sağlıklı olabilir” diyen Doç.Dr. Defne Kaya, “Spor hekimi ve fizyoterapistinize danışmak, sporu sağlıklı yapmanızı sağlar. Hareket ederek ve spor yaparak yaşadığımız günleri daha sağlıklı geçirebiliriz” dedi.

SPOR VE HAREKETİ HAYATINIZIN PARÇASI HALİNE GETİRİN

Doç.Dr. Defne Kaya, şu tavsiyelerde ve uyarılarda bulundu:

“Yüzme ve aerobik egzersizler hem kolay hem de ucuz aktivitelerdir. Yaşamınıza kolaylıkla uyumlandırabilirsiniz. Hareketsizleşen dünya, hareketsizliğe bağlı çok sayıda ciddi sağlık sorunu ve bunların tedavisi için ayırdıkları sağlık harcamalarıyla boğuşuyor. Daha uzun ve sağlıkla yaşamak için spor ve hareketi yaşamımızın bir parçası haline getirmek zorundayız.

Hem kalbimizin, hem kas-iskelet sistemimizin, hem beynimizin hareket etmeye ihtiyacı var. Yaşınız kaç olursa olsun, hareketsiz kalmayın. Asansör yerine merdiveni kullanarak, toplu taşımda oturmak yerine ayakta durarak, araba kullanmak yerine yürüyerek, iş yerinde sık sık ayağa kalkıp hareket ederek, sadece yürüyüş yapmak için haftada birkaç gününüzü ayırarak kontrol edebileceğiniz ölüm risklerini azaltabilir ve sevdiklerinizle daha uzun günler birlikte olabilir, ömrünüzü de sağlıkla geçirebilirsiniz.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.