Uzmanlardan 66 aylık yorumu

60-66 aylık tartışmaları için uzmanlar "Demir tavında dövülür" diyor.

60-66 aylık tartışmaları için uzmanlar "Demir tavında dövülür" diyor.

60- 66 aylık tartışmaları arasında yeni eğitim yılı başladı. 60 aylıklar da dahil toplam 1 milyon 750 bin birinci sınıf öğrencisi ders başı yaptı. Zille birlikte dersler de tartışmalar da başladı. Uygulamadan veliler kadar uzmanlar da kaygılı. Onlara göre demir tavında dövülür. Uğur Canbolat’ın ÜLKE TV’de hazırlayıp sunduğu “İyi Bak Kendine” yeni yayın dönemine ilk programıyla merhaba dedi. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan ve Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Uzman Psikolog Orhan Gümüşel’in konuk olarak katıldığı programda Üniversite ve öğrenci psikolojisi her yönüyle ele alındı. Konu öğrenci psikolojisi olunca son ayların çok tartışılan konusu 60-66 aylık miniklerin okula başlama uygulaması da tartışıldı.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Ülkemizde kalkınma modelinin eğitim olduğunun hep unutulduğunu savunan Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, kimsenin kötü niyetli bir şey yapmadığını ancak hazırlık yapılmadan birtakım şeylerin yapılmak istendiğini söyledi. Küçük yaştaokula başlanmışıyla okullarda fiziki ve ruhsal neyle karşılaşılacağının henüz bilinmediğini ifade eden Gümüşel, dünyada 60-62 aylıkken okula başlayanların olduğunu ancak daha çok 72 aylıkların 1’inci sınıfa başladığının altını çizdi. Müfredatın çok geç çıktığını da vurgulayan Gümüşel, 60 aylıklarla 72 aylıkların aynı sınıfta eğitim görmesinin birtakım sorunları da beraberinde getireceğine dikkat çekti. Gümüşel; “Bu müfredat 66 aya uygun ama 72 aylık öğrenci de olacak aralarında. 72 Aydaki çocuk anaokulu ve okul öncesi eğitimden geçmiş olarak geliyor. Müfredata göre ilk dönemin sonuna kadar 10 kadar sayma ve “A-B” harfleri çocuklara öğretilecek. Halbuki 72 aylık çocuklara çok daha fazlası öğretilmeli. Geçiş dönemi diyeceksiniz ama eğitimin her alanında çok değişikli oluyor ülkemizde.” Uzm. Psk. Orhan Gümüşel durumdan en çok ailelerin tedirgin olduğunu söyledi. “Aileler çok tedirgin. Benim çocuğum için bu yaş uygun mu değil mi? Bakıyorsunuz sistem uygulamaya girdi ama tartışmalar sonlanmadı. Ortada kaotik bir durum var. Çocuklardan çok anne ve babalar mağdur. Çocuklarını küçük yaşta okula göndermeye kıyamıyorlar ama etiketlenmelerinden de korkuyorlar. Gönderse ayrı göndermese ayrı.”

4 SENE SONRA NE OLACAK BELLİ DEĞİL!

Öğretmenlerin yeni müfredata hazır olup olmadığını bilmediklerini vurgulayan Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, 4 sene sonraya ilişkin de kaygılarının olduğunu belirtti. “4 sene sonra bu çocukların ruh sağlığı ne durumda olacak. İhtiyaç halinde karşılayacak çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğu karşılanabilecek mi? İsteyin ya da istemeyen sistem yürürlüğe girdi. Herkes maksimum yapabileceğini yapmalı. El ele vermeli. Herkes o çocuklar için en iyiyi nasıl yaparız bunun için çalışmalı.” Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan ise demirin tavında dövüleceğine dikkat çekiyor. Doğan; “Hazırlıksız ve hızlı girişildi bu işe. Eğitimci ve anne babalar hala tartışıyor. Uygulama başladı. Fiziksel ve ruhsal gelişime kadar birçok alanı kapsıyor. Demir tavında dövülür. Çocuğun kemik gelişimi, el becerisinin gelişmişliği önemli. Öyle ki çocuk tek başına okula gittiğinde anne babasını aramayacak. 4 yıl sonra çocuğun meslek seçmesini bekleyemezsiniz. Ki 18 Yaşındaki çocuk meslek seçiminde zorlanıyor. 4 yıl sonra ne olacak. 6 yaşını tamamlaması gerekir okul yaşı için.” Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.