Uzaydaki ışık yeniden ölçüldü

Evrenin her tarafı soluk ışıklarla doludur. Ancak uzayda ne kadar ışık parçacığının parıldadığını bilim insanları bugüne kadar bilemiyorlardı.

Evrenin her tarafı soluk ışıklarla doludur. Ancak uzayda ne kadar ışık parçacığının parıldadığını bilim insanları bugüne kadar bilemiyorlardı.

uzayYeni bir yöntemle şimdi kozmik ışığın arka planı belirlendi. Evrende kabaca iki tür ışın vardır. Birincisi özellikle de yıldız patlamalarıyla ortaya çıkan gösterişli yüksek enerjili ışındır. Diğeriyse arka plandaki belli belirsiz uğultudur. Bu kategoriye örneğin bilim insanları tarafından ilk patlamanın yankısı olarak da tanımlanan kozmik mikrodalga ışını da dahildir. İkinci önemli arka plan ışını ışık parçacıklarından oluşur. Astronomlar buna “Extragalactic background light” /EBL (Ekstragalaktik arka plan ışığı) diyorlar. Uzaydaki soluk ışığın kesin değeri bilindiğinde araştırmacılar galaksilerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. Hatta evrenin milyarlarca yıl içinde ne kadar genleştiğini de bulabilecekler. Fakat EBL’yi ölçmek o kadar kolay değil, nitekim uzay çok aydınlıktır. Güneşimizin ışığı hem uzaydaki zayıf sinyalleri hem de Samanyolu’ndaki yüz ila iki yüz milyar yıldızı örtüyor (“Astrophysical Journal”). Yeni bir çözüm önerisi: Süper kütleli karadeliklerin (blazarlar) etrafındaki gamma ışınını enerjisi ölçülsün.... Telescope Array ile yapılan ilk hesaplamalar, teorinin tahminiyle örtüşmekte. Yöntem ayrıca evrenin genleşme değeriyle ilgili sonuçlar da verecek diyor Francisco Prader de. Fizikçilerin esrarengiz karanlık enerjiyi daha yakından tanıyabilmeleri için bu tür bilgilere ihtiyaçları var. Bilim insanlarının ortak kanısına göre bu enerji, evreni tıpkı bir balon gibi şişirerek galaksileri birbirinden uzaklaştırmakta. Fakat karanlık enerjinin nelerden oluştuğu bilinmiyor henüz. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:09 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.