Uzay terapisi kafesi hayat veriyor

İzmir'in Ödemiş İlçesi’ndeki Birgi Efe Özel Eğitim Okulu, uzay terapisi kafesi ile bedensel engellileri hayata bağlıyor.

İzmir'in Ödemiş İlçesi’ndeki Birgi Efe Özel Eğitim Okulu, uzay terapisi kafesi ile bedensel engellileri hayata bağlıyor.

Süleyman Demirel Mahallesi 1018 Sokak 18 nolu dairede, zihinsel, otistik ve bedensel engelli 130 kişinin devam ettiği Birgi Ege Özel Eğitim Okulu’nda, 13 eğitimci görev yapıyor. Okula alınan 15 bin liralık uzay terapisi kafesi ise özellikle bedensel engellilerin hayata bağlanmasında büyük önem taşıyor. Fizyoterapist Kazım Çetin, bedensel engellileri kafese almadan önce yere yatırarak masaj yapıyor, ayakkabılarını giydiriyor ve engelli kişinin beline uzay kafesinde rahat hareket etmesi için kalın bir kemer takıyor. Daha sonra engelli kişi uzay terapi kafesinde bulunan yürüme bandının üzerine alınıyor. Ucunda özel kilitler bulunan halatlar, kemere bağlanıyor. Bu halatların aşağı yukarı hareket ettirilmesiyle, bedensel engelli kişinin ağırlığı azalıyor ve yürüme bandında rahatlıkla kalması sağlanıyor. Kazım Çetin’in düğmeye basmasıyla 45 dakikalık maraton başlıyor. Yürüme bandında yorulan engelli gerektiğinde düğmeye basarak bandı durduruyor.

TERAPİLERLE HAYATA TUTUNUN

Haftada iki gün devam eden bu çalışma, bir yıl süreyle tekrarlanıyor ve bedensel engellilerin yürümelerine katkı sağlanıyor. Yürüme bandı, özellikle engelli çocuklara hem moral kazandırıyor hem de onların özgüvenlerini artırıyor. Yürüme bandını bir oyun olarak gören çocuklar, bu çalışmaya katılmak için can atıyor.

BAŞ KONTROLÜ ARTTI

Öğretmen Özlem Aykan, her gün bedensel engelli 9 yaşındaki kızı Ebrar’ı okula getirdiğini ve fizyoterapistin masajlarıyla hayat bulmasından son derece mutlu olduğunu belirtti. Aykan, "Bir yaşından itibaren fiziksel terapi almaya başladık. Kızımın rahatsızlığı daha çok bedensel olduğu için doktorun önerisiyle fiziksel tedavi istedik. Fiziksel terapiden sonra kasılmaları azalmaya başladı, baş kontrolü arttı. Bedensel engelli çocuklar için eğitim çok önemli. Ben kendim öğretmenim ve kızımla birlikte yaşıyorum. Böyle bir çocukla yaşamak, zorlukların yanında çok daha güzel. İyi ki böyle bir kızım var. Böyle yaşamaya alıştık bütün engelleri aşacağız" dedi.

DESTEKSİZ YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Fizyoterapist Kazım Çetin de, uzay terapisi adı verilen sistem ile bedensel engellilerin ağırlığı alınarak gerek emekleme, gerek yürüme, gerekse da oturma fonksiyonlarını artırmak amaçlı egzersisler yapıldığını söyledi. Çetin, "Ağırlığı istediğimiz gibi azaltıp arttırmak mümkün olduğu için Uzay Terapisi adı veriliyor. Burada çocukların öncelikle fonksiyonel seviyelerini belirliyoruz. Engelli öğrencilerimizi desteksiz yürütmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin korkularını yenmesi, daha kısa sürede daha çabuk hedefe ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Başarıya bir ekip olarak ulaşmak için çalışıyoruz. Bu çalışmanın birçok faydasının yanında çocuklarımızın özgüveni arttıyor, anksiyeteden dolayı yürüyemeyen çocuklarımız burada kendilerini daha çok güvende hissediyor" dedi. DHA 

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:23 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.