Uyurken öğrenmek mümkün

Varolan bilginin uyku esnasında beyne daha iyi yerleştiği zaten biliniyordu. Fakat son araştırmaya göre uyurken yeni bilgiler de öğrenilebiliyor.

Varolan bilginin uyku esnasında beyne daha iyi yerleştiği zaten biliniyordu. Fakat son araştırmaya göre uyurken yeni bilgiler de öğrenilebiliyor.

En azından koku ve duyma duyusu, yeni bilgileri birbirine bağlayacak kadar uyanık kalıyor. İsrail Weizmann Enstitüsü’nden Anat Arzi: İnsan uyurken bilinçsiz olarak mesela ses ve kokular arasındaki bağlantıyı belleğe aktarabiliyor. Araştırma çerçevesinde uyuyan insanlara güzel veya rahatsız edici kokular eşliğinde çeşitli sesler dinletilmiş. Katılımcılar güzel kokularda daha derin soluk almış. Ve ilginç bir şekilde uyuyanlar bir müddet sonra güzel kokular eşliğinde dinledikleri sesleri, kokusuz olarak duyduklarında da daha derin nefes almaya başlamışlar.

UYKU BOZUKLUĞUNUZ MU VAR

Fakat katılımcılar iki duyu algısı arasındaki soyut bağlantıyı bilinçli olarak hatırlayamamış. Bu davranış, biçimlendirilmiş bir çağrışıma uzanıyor. Bu da ses ve kokunun zihindeki bağlantının uykuda gerçekleştiğini açıklıyor. Bilim insanları yine de olgusal bilgiler veya yabancı dil gibi daha karmaşık bilgilerin uykuda öğrenilemeyeceğini düşünmekte. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:17 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.