Uykusuzluk sağlıksız beslenmek demek

Uykusuzluk sağlıksız yiyeceklere olan iştahımızı kontrol etmemizi zorlaştırıyor. Çünkü uykusuzluk bizi mantıklı davranmaya iten beyin bölgelerinin düzgün çalışmasını engelliyor.

Uykusuzluk sağlıksız yiyeceklere olan iştahımızı kontrol etmemizi zorlaştırıyor. Çünkü uykusuzluk bizi mantıklı davranmaya iten beyin bölgelerinin düzgün çalışmasını engelliyor.

Amerikalı bilim insanları araştırma sırasında katılımcılara çeşitli yiyecek maddeleri gösterirken beyin etkinliklerini kaydetmişler. Buna göre uykusunu alan katılımcıların frontal lopunun, uykusuz bir geceyi geride bırakanlara kıyasla daha etkin olduğu görülmüş. Frontal lopta, beyne gelen uyarılar, bellekteki bilgilerle karşılaştırılıyor ve buna göre bilinçli kararlar veriyoruz.

UYKU BOZUKLUĞUNUZ MU VAR

İşte uykusuz kaldığımız zaman bu mantıklı karar alma yetisi bozuluyor ki bu da sağlıklı yiyecek seçimi yapmamızı zorlaştırıyor. Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarının araştırma sonuçları, Boston’da gerçekleştirilen uluslararası “SLEEP 2012” konferansında sunuldu. Özellikle de ön loptaki beyin bölgeleri, uykusuzluk durumunda gerekli tüm bilgileri işleyemiyor diyor Stephanie Greer. Bu yüzden de örneğin yiyeceklerin lezzeti dışında sağlıklı oluşlarını da tartmak zor geliyor. Bu mekanizma, kronik uykusuzluğun niçin şişmanlığa yol açtığını da açıklıyor. İlginç bir şekilde katılımcıların beyinlerindeki ödüllendirme merkezleri etkilenmiyor. Bu bölgeler bizi özellikle de tatlı, yağlı ve tuzluya karşı içgüdüsel olarak uyarıyorlar. Bu dürtü normalde frontal lop tarafından az çok dizginlenmektedir. Bu kontrol mekanizması uykusuzluk yüzünden zayıflarsa, sağlıksız tercihlerimiz daha kolay öne çıkıyor. Araştırma çerçevesinde yirmi üç sağlıklı yetişkinin beyni fonksiyonel manyetik rezonans tomografisiyle iki kez taranmış. İlkinde uykularını almış olan katılımcılar ikinci taramada uykusuz bırakılmış. Katılımcılar, beyin etkinlikleri izlenirken sağlıklı ve daha az sağlıklı yiyeceklerin resimlerine bakarak hangilerini daha çok yemek istediklerini işaretlemiş. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.