UYKUSUZLUK CESUR YAPIYOR

SABAH/DİDEM SEYMEN

ABD'de 29 yetişkin üzerinde yapılan bir deneyde uykusuz bırakılan deneklerin, uyuyanlara göre maddi konularda daha riskli ve cesur kararlar aldıkları tespit edildi

 


Yeterli uykunun özellikle finans sektörü çalışanlarının başarısına etkisini araştıran ABD'nin Duke Üniversitesi'nin bulumsel deneyinde, 29 yetişkinden bir gün derin uyku uyuduktan sonra, diğer gün ise uykusuz bırakıldıktan sonra maddi konularda kararlar almaları istendi. Yaş ortalaması 22 olan bu kişiler, uykusuz gecenin sabahında daha cesur ve riskli kararlar aldı. Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırmayı yorumlayan Türk uzmanlar uykusuzluğun kişiyi biyolojik olarak iyimser hissettirdiğini ancak bu durumda alınan kararların kişinin düşünmeden attığı adımlarla faciaya yol açabileceği uyarısını yaptı.

'UYKUSUZLUK DURUMUNDAKİ İYİMSERLİK VE ÖZGÜVEN TEHLİKELİ'

Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): Uykusuzluk vücut direncini düşürür. Dolayısıyla da şuursuzca, yorgunluktan dolayı "Ne olursa olsun" diyerek karar alınmış olabilir. Daha teferruatsız karar alır, olaya sabit bakar. Yorgunluktan dolayı zihni üst seviyede düşünme kabiliyetini yitirir. O anı geçiştirir. Olayı çabuk geçiştirmek ister çünkü tahammülü yoktur. Düşünceden alınan karar yanlış karardır.

Cesaretli karar demek, işi riske atmak demektir. Para kaybı olabilir, belki bir faciaya rol açabilir. Önemli kararlar almadan önce iyi uyumak gerekir.

Prof. Dr. Hakan Kaynak: Uykusuzluk kişileri iyimser yapıyor. Ama alınan iyimser kararlar, doğru karar alınmış demek değil. Kişi uykusuz olduğu için acele karar alıyor. Oldu bittiye getiriyor. Bu da kesinlikle önermediğimiz bir durum.

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı): Vücudumuz uykusuz kaldıkça bazı hormonlar devreye giriyor. Seratonin denen hormon fazla salgılanıyor. Bu da öfori dediğimiz şeye neden oluyor. Yani siz keyfi bir 'mutlu aldırmazlık' içinde oluyorsunuz.

Garantici birisiniz ve çok dikkatli araç kullanıyorsunuz ama bu öfori hali sizi değiştiriyor. Bir anda fren yapıyorsunuz, ani viraj dönüyorsunuz. Dikkatli halin yerini bu hal alıyor. Uzun yol şoförlerinin çok sık kaza yapmalarını araştırırken aşırı bir özgüvenle ,"Bana bir şey olmaz, bunu da geçerim, başarırım" dedikleri anda kaza yaptıklarını gördük. Aslında gerçeklikle bağdaşmayan ve tehlikeli bir iyimserlik hali. Uykuyu tekrar hissetmeye başladığımız öğle sonrası saatlerde alışılmışın dışında tutuk, cesaretsiz, çabasız, tereddütlü bir ruh hali kişiyi sarıyor


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.