'Uyku sorunum var uyuyamıyorum'

Gece uyku sorunum var uyuyamıyorum. Ayrıca sabah kalkamıyorum. Çok da sinirliyim.baş ağrılarım da çok oluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

.SORU 2 çocuk annesiyim. Gece uyku sorunum var uyuyamıyorum..Ayrıca sabah kalkamıyorum.öğleyin.Çocuklarıma çok düşkünüm.onları ihmal etmek istemiyorum ama elimde değil.ev işlerimi bile zoraki yapmaya çalışıyorum. Çok da sinirliyim.baş ağrılarım da çok oluyor. CEVAP Uyku fizyolojik bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyacın giderilmesi gerekir. Yalnız uyuyabilmek değil, uykunun dinlendirici olması, sabah dinç kalkılması da önemlidir.   Belirttiğiniz türdeki uyku sorununun ne kadar zamandır sürdüğünü bilmiyoruz. Nedenleri arasında depresyon, anksiyete bozuklukları, aşırı stres, aşırı yorgunluk olabilir. Bedensel bazı belirtilerinizin olması (başağrısı, enerji azlığı), ruhsal belirtilerle (isteksizlik, sinirlilik) birlikte düşünüldüğünde depresyon olasılığı daha yüksek görünmektedir. Depresyonunuz düzelince uyku sorununuz da düzelir, fakat daha hızlı düzelmesi için depresyon ilaçlarından farklı ilaçlar da yardımcı olur. Bir psikiyatriste başvurursanız, sorununuzu çözebilirsiniz. SORU Benim sorum annemle ilgili. Aslında annemin hareketleri normal hayatta hepimizin yapması gereken hareketler ama bunun dozu biraz kaçınca çevresindeki insanları ve özellikle kendisini oldukça rahatsız ediyor. Her şeyi defalarca yıkaması, iyi yıkandığından emin değilse o yiyeceği yememesi. CEVAP Temiz olmak güzel ve olumlu bir özelliktir. Bu ve günlük yaşamımızdaki benzeri özellikler uzun sürdüğünde, şiddetli olduğunda, kendimizi ve çevremizdeki insanları rahatsız ettiğinde normal olmaktan çıkar; bir bozukluğun belirtisi olarak görülür. Sizin belirttiğiniz "dozunun kaçması" bunları anlatır. Annenizde görülen davranışlar obsesif kompulsif bozukluğun belirtilerindendir. Annenizi bir psikiyatriste götürürseniz, bilişsel-davranışçı tedavi ile bu belirtiler geçer, durumuna göre gerekirse ilaç da verilebilir. SORU Merhaba çocuğum çok ama çok yaramaz, hiç kimseyi dinlemiyor. CEVAP Bir çocuğu değerlendirirken onun içinde bulunduğu gelişme döneminin (yaşının) bilinmesi gerekir. Bazı yaşlardaki çocuklar normal olarak daha enerjik ve hareketli olur. Önemli bir başka nokta, yaramazlıkla neyin kastedildiğidir. Titiz bir anne/baba için aşırı yaramazlık olarak görülen davranışlar, vurdumduymaz bir anne/baba için normal olabilir. Bunlar açıklığa kavuşturulduktan sonra çocuğunuzun durumunun yaşına uygun hareketlilik mi, yaramazlık mı, yoksa bozukluk (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) düzeyinde mi olduğuna karar verilir. Çocukların davranışları yetiştirilme biçimiyle ve çevresindeki insanların tutumlarıyla doğrudan ilişkili olduğu için, anne-babanın tutum ve davranışları da gözden geçirilmelidir. Kesin değerlendirme için bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız uygun olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:16 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.