Uygar Dünyanın Mültecilerle imtihanı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Sosyoloji Kulübü tarafından “Uygar Dünyanın Mültecilerle İmtihanı” etkinliği konuşuldu.

Etkinliğin konuğu Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi Derneği Başkanı Veysel Başer oldu. Mülteciler ve mültecilere yönelik sorunların konuşulduğu konferansta mültecilerle ilgili önemli konulara dikkat çekildi.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eflatun Adam Konferans Salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfeyz Süleymanlı gerçekleştirdi.

“Bizim verdiğimiz savaş coğrafyamızı koruma savaşı”

Veysel Başer, mültecilerin yoksul ve savaş barındıran ülkelerden geldiklerini belirtti. Başer; “Somali, Yemen, Pakistan, Suriye. Bu ülkelerin hepsi savaş ülkesi ve yoksul ülkeler. Buradan kaçan mülteciler bize sığınıyor. Bu coğrafyalar bizim ama savaşlar bizim savaşımız değil. Somalililerin, Yemenlilerin, Pakistanlıların ve Suriyelilerin de değil. Küresel güçleri elinde tutmaya çalışan baronların savaşı. Mülteciler de onların kuklası haline geliyor. Dolayısıyla savaşlar bizim değil ama coğrafya bizim. Bizim verdiğimiz savaş coğrafyamızı koruma savaşı” ifadelerini kullandı.

“Mülteciler Türkiye’yi ana kucağı gibi görüyor”

Başer; tüm dünyada mültecilere karşı çok ciddi bir tepki olduğunu ifade etti. Başer, “Mültecilerin karşı karşıya kaldıkları olumsuz tepkileri çok insafsızca buluyorum. Mülteciler de kapılarda beklemekten, ezilmekten, denizlerde boğulmaktan, hor görülmekten hoşlanmıyorlar ama hayatta kalmak zorundalar. Bu da onların hayatta kalma savaşı. Bu insanlar boşuna memleketlerini terk etmiyorlar. Ellerinden alınan hayal ve hayatlarının peşinden gidiyorlar. Bugün Türkiye’de en az 20 ülkeden 6 milyona yakın mülteci var. Dünyanın neresinde kendisini mazlum hisseden varsa ülkemize gelmişler. Türkiye’yi ana kucağı gibi görüyorlar. Biz de kucak açıyoruz. Dünyada bizden başka, bizim yaptığımızı yapan bir millet örneği yok. Bu bizim aptallığımız değil, insana bakış açımız ve değer verişimizdir” şeklinde konuştu.

“İnsanlığı yaşatırsak biz de yaşarız”

Başer, sözlerinin sonunda dünyayı değiştirmenin yine insanlıktan geçtiğini söyledi. Başer, “İnsan huzurlu olursa toplumlar da huzurlu olur. İnsanlığı yaşatırsak biz de yaşarız. Biz bu anlayışla hareket ediyoruz. İnsana bakışımızı değiştirmediğimiz ve düzeltmediğimiz sürece sayılar sadece istatistik olarak kalır. Biz Türkiye olarak insanlığın mahşeri vicdanıyız. İnsanlığın yeniden mayalanacağı topraklar Türkiye topraklarıdır. Biz, bize yakışan şekilde hareket etmeliyiz.” dedi.
Öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından konferans sona erdi.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Mart 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.