Türkiye'de nüfusun yüzde 3'ü üstün zekalı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'de nüfusun yüzde 2-3'ünün üstün zekalı olduğunu açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya,  Türkiye'de nüfusun yüzde 2-3'ünün üstün zekalı olduğunu açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya,  Türkiye'de nüfusun yüzde 2-3'ünün üstün zekalı olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Devlet, bütün çocukların bireysel yetenek ve kapasitelerini  geliştirip kullanmalarına fırsat sağlamalıdır” dedi. Çetinsaya, TBMM Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonu'nda yaptığı sunumda,  bugüne kadar 42 üniversitede eğitim fakülteleri bünyesinde Üstün Zekalılar  Eğitimi Ana bilim dalı kurulduğunu, ancak iki tanesinin faal olduğunu ifade  etti. 2006-2007 Öğretim Yılında, YÖK tarafından Üstün Zekalılar Öğretmenliği  Lisans Programı hazırlanarak uygulanmaya başlandığını anımsatan Çetinsaya, üstün  zekalılar eğitimiyle ilgili İstanbul ve Maltepe Üniversitesi'nde lisans eğitimi  verildiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından YÖK'e gönderilen yazıda özel eğitimde  öğretmen ihtiyacının karşılanması için “Okul öncesi, İlköğretim ve özel eğitim  alan mezunlarının katılacağı dört dönemlik tezsiz yüksek lisans programı  açılması”, “Özel eğitim alanında öğrenci kontenjanlarının artırılması”, “Özel  eğitimde yüksek lisans programları açmanın kolaylaştırılmasının” önerildiğini  söyleyen Çetinsaya, özel eğitime öğretim üyesi yetiştirilmesi kapsamında, MEB  tarafından 9 kişinin yurtdışına gönderildiğini, YÖK tarafından da 50 öğrenci  gönderilmesinin planlandığını söyledi.

 ÇOCUĞUNUZ DAHA ZEKİ OLABİLİR

Milli Eğitim Bakanlığı'nda “üstün yetenekliler öğretmeni” kadrosu  bulunmaması nedeniyle bu programdan mezun olanların sınıf öğretmeni olarak  atandığını belirten Çetinsaya, 2010-2011 yılı itibariyle üstün zekalılar eğitim  programlarında 66 öğrenci bulunduğunu, 2012 kontenjanının ise 78 olduğunu  bildirdi. Çetinsaya, MEB'in özel eğitim alanında öğretmen ihtiyacının 12 bin 492  olduğunu, kadrolu çalışan öğretmen sayısının 4820, ihtiyaç duyulan öğretmen  sayısının 7672 olduğunu açıkladı. Özel eğitimde öğrenci sayısının 2010-2011 öğretim yılında 141 bin 248  olduğunu, bu sayının bir yılda yüzde 41 artarak 2011-2012 öğretim yılında 199 bin  513'e yükseldiğini ifade eden Çetinsaya, “Özel eğitimde öğrenci sayısındaki  artışa rağmen bu alanda yetiştirilen öğretmen sayısı çok daha yavaş artmaktadır”  dedi.

"ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME ARAÇLARINA İHTİYAÇ VAR”

Çetinsaya, sunumun “sorunları ve öneriler” başlığında ise şu bilgileri  verdi: “Türkiye'de nüfusun yüzde 2-3'ünün üstün zekalı olduğu tahmin  edilmektedir. Mevcut 15 milyon öğrencinin 300-500 bininin üstün zekalı olduğu  tahmin edilmektedir. Devlet, bütün çocukların bireysel yetenek ve kapasitelerini  geliştirip kullanmalarına fırsat sağlamalıdır. Bütün öğretmenler, öğrencilerinin  bireysel potansiyellerini geliştirebilecek yeterliliğe sahip olarak  yetiştirilmelidir. 2007'den itibaren öğretmen yetiştiren programlara Özel Eğitim dersinin  konulması olumlu bir gelişmedir.Herhangi bir öğretmenlik alanından mezun olan bireylerin, lisans sonrası  veya lisans üstü programlarla üstün yetenekliler için yetiştirilerek istihdam  edilmesi gerekir. Üstün yetenekli bireyler tanılandıktan sonra, okullarda hızlandırma ve  zenginleştirme yoluyla destek eğitimi almaları sağlanmalıdır. Seviye Belirleme Sınavları (SBS) üstün yetenekli öğrencileri teşhis  etmede yeterli olmayıp bazı yetenekleri ölçmemektedir. Alternatif  ölçme-değerlendirme araçlarına ihtiyaç vardır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:09 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.