Türkiye’de duyulmadı ama çok tehlikeli

Genital sakatlanma göçle küresel sorun… Depresyona bile yol açıyor.

Genital sakatlanma yani halk arasında bilinen adıyla kadın sünneti uzmanlara göre göçle küresel sorun haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü, batı ülkelerinin haberdar olmadığı ve uygulamadığı "kadın sünnetine" karşı hazırlıksız olduğunu açıkladı. DSÖ Üreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Lale Say: "Genital sakatlanma Türkiye'de uygulanmıyor, 5-10 yıl öncesine kadar adını bile duymamıştık ama mülteci popülasyonu nedeniyle Türkiye'de de önem kazanan bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı. Türkiye'de çalışan bir hekim, ebe ya da hemşire belki de bunun genital sakatlanma olduğunun farkında bile değil ve bu duruma hazırlıksız."

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "kadın sünneti" olarak bilinen ve Afrika'da yaygın olarak uygulanan genital sakatlanmanın, göç oranlarındaki artış nedeniyle küresel bir sorun haline geldiğine dikkati çekti.

TÜRKİYE'DE ADINI BİLE DUYMAMIŞTIK

DSÖ Üreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Lale Say, göç nedeniyle Avrupa'da yüksek olan genital sakatlanma sayısının, son yıllarda göç sebebiyle Türkiye'de de artmaya başladığını ifade etti.

Lale Say, "Genital sakatlanma, Türkiye'de uygulanmıyor, 5-10 yıl öncesine kadar adını bile duymamıştık ama mülteci popülasyonu nedeniyle Türkiye'de de önem kazanan bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı." dedi.

AFRİKA'DAKİ KADINLARIN YÜZDE 98'İ MARUZ KALIYOR

Afrika'daki kadınların neredeyse yüzde 98'inin genital sakatlanmaya maruz kaldığını bu nedenle de sağlık çalışanlarının buna hazırlıklı olduğunu anlatan Say, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de çalışan bir hekim, ebe ya da hemşire belki de bunun genital sakatlanma olduğunun farkında bile değil ve bu duruma hazırlıksız. Hangi tip genital sakatlanma olduğunu ya da herhangi bir türüne nasıl bir işlem yapılması gerektiğini bilemeyebilir ve bu doğum yapacak bir kadın için engel teşkil edebilir. Türkiye'de durum tespiti yapmak lazım. Mülteci popülasyonunda oranı nedir, hangi tip genital sakatlanma daha yaygın? Ebelerin, hemşirelerin ve doktorların bu konuda bilgiye ihtiyaçları var mı diye kapsamlı bir durum analizi yapmakta yarar var."

HABERTÜRK


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Mayıs 2016Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.