Türk Kadını Sabır Taşı

Aile içi şiddet yaşayan Türk kadınının içinde bulunduğu duruma yıllarca boyun eğip, sabır gösterdiği ortaya çıktı. Acı olansa,10 kadından beşinin dayağı hak ettiğini düşünmesi.

Türk Kadını Sabır TaşıDAYAK KURBANLARI

Hacettepe Üniversitesi tarafından Adalet Bakanlığı'nın işbirliği ile yapılan "Türkiye'de Kadın Suçluluğunun Sosyo- Kültürel Belirleyicileri" konulu araştırma, suç işleyen kadınların profilini ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre; cana yönelik suçlar işleyen hükümlü kadınlar, suç işlemeden önce yoğun şiddete maruz kalıyor. Aile içi şiddet yaşayan Türk kadını, yıllarca içinde bulunduğu duruma sabır gösteriyor. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin İçli'ye göre, kadının şiddet gördüğü evde kalmaya devam etmesi sorunu kronikleştiriyor.

BOYUN EĞİYORLAR

71 cezaevinden 915 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, 18-32 yaş arası kadınlar suç işleme oranında ilk sırada yer alıyor. Araştırmaya katılan hükümlü kadınların yüzde 76.1'i "Şiddete karşı ne tepki veriyorsunuz?" sorusuna, "Sabrediyorum" cevabını veriyor. Sert tepki gösterdiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.6 ile sınırlı kalıyor. Kadınlara sabretme nedenleri sorulduğunda ise, çocuk faktörü öne sürülüyor. Çocuğunun babasız kalmaması için sabredenler yüzde 38.4'lük bir oran oluştururken, gidecek yeri ve geçinecek parası olmadığı için şiddete boyun eğenler yüzde 19.2'de kalıyor.

SORUMLULUK BÜYÜK
Araştırmanın ortaya koyduğu diğer bir çarpıcı nokta ise, şiddet gören kadınların yüzde 55.9'unun dayağı hak ettiğini düşünmesi. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Tülin İçli, şunları söyledi: "Türk toplumu içinde kadın; küçük yaşlardan itibaren pasif, itaatkâr ve uyumlu olarak yetiştiriliyor. Kız çocuğunun bir an önce 'namusuyla başgöz edilmesi' anlayışı yaygın. Kadına evlenirken, "Artık, baba evinden gidiyorsun" diyerek büyük bir sorumluluk yükleniyor. Bu sorumluluklar altında kadın yıllarca aile içi şiddete maruz kalıyor ve çevresiyle paylaşamıyor."


KAYNAK: ÖZLEM EROĞLU, Sabah Gazetesi


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.