Tüp bebek deneyecekler dikkat!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, "Çok zahmetli, masraflı bir süreç olan tüp bebek tedavisi öncesi çiftler sigarayı bırakmalı, tedaviye ondan sonra başlanmalıdır" dedi.İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, "Çok zahmetli, masraflı bir süreç olan tüp bebek tedavisi öncesi çiftler sigarayı bırakmalı, tedaviye ondan sonra başlanmalıdır" dedi. tupbebekBuyru, günümüzde çoğu hamile kadının sigara içtiğini, oysa ki sigaranın bebeğe verdiği zararların bilimsel olarak kanıtlandığını bildirdi. Anne adayının gebelikte ve gebe kalma sürecinde sigara kullanmaması gerektiğine dikkati çeken Buyru, "Sigara içen ve gebe kalmaya çalışan anne adayının, 'gebe kalınca bırakacağım' diyerek sigaraya devam etmesi doğru değildir. Çünkü sigara gebe kalmayı da zorlaştırır. Hamile kişi, çok bağımlı ise günde 5 taneye kadar sigara içmesine izin verilebilir. Ama doğrusu hiç sigara kullanmamasıdır" diye konuştu. "SİGARA, ERKEN DOĞUMA VE DÜŞÜK DOĞUMA NEDEN OLUYOR" Prof.Dr. Buyru, hamilelikte vitamin ve demir kullanımının yararlarının tartışılabildiğini ancak sigaranın zararlarının kesin olarak ortaya konulduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi: "4 binden fazla insan sağlığına zararlı madde ihtiva eden sigaranın bağımlılık yapan etkisi, nikotinden kaynaklanmaktadır. Nikotin, bebeğe giden kan miktarını azaltmak suretiyle erken doğum ve düşük doğum ağırlığına yol açabilmektedir. Yine plasentanın bebek doğmadan ayrılmasına ve gebelikte tansiyon yükselmesine neden olabilir. Bunlar hem fetus, hem de annenin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Annede ortaya çıkan solunum sıkıntıları, doğum sezaryenle yapılacaksa anesteziye bağlı riskler, sigara içenlerde daha sık görülür." Sigaranın üreme sağlığını da olumsuz etkilediğini bildiren Faruk Buyru, "Bugün erken menopoza yol açan pek çok neden bilinmese de bilinen nedenler arasında sigara ilk akla gelendir. Sigara yumurtalık kapasitesini olumsuz etkileyerek gebe kalma şansını azaltır. Yine damarlara olan etkisi nedeni ile gebeliğin yerleşeceği rahim iç tabakası sigaradan zarar görebilir. Gebe kalmaya çalışan bir kadının sigara ve alkolden uzak durması, kahve ve kolalı içecekleri fazla tüketmemesi önerilir. Kahve ve kolalı içeceklerde kafein bulunduğu için günde iki bardak-fincan sınırı aşılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"TÜP BEBEK TEDAVİSİ SIRASINDA SİGARA İÇİLMEMELİ"

Prof.Dr. Buyru, tüp bebek tedavisi esnasında da anne ve baba adaylarının sigara içmemesi gerektiğini bildirdi. Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için pek çok vitamin ve destekleyici ilaç kullanılması gerektiğinin altını çizen Buyru, şunları söyledi: "Bu vitaminlerin yararı tartışmalıdır, ancak sigaranın tedavi sürecini olumsuz etkilediği kesindir. Tüp bebek veya infetilite tedavisi gören çiftlerde hem kadının, hem de erkeğin sigaradan uzak durması son derece önemlidir. Erkekte sperm kalitesi, kadında ise yumurta kalitesi ve rahim içi sigaradan olumsuz etkilenir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde de hem erkeğin, hem de kadının sigara kullanımı başarı oranlarını düşürür. Çok zahmetli, masraflı bir süreç olan tüp bebek tedavisi öncesi çiftler sigarayı bırakmalı, tedaviye ondan sonra başlanmalıdır." Prof.Dr. Buyru, gebelikte ilk üç ay dahil kozmetiklerin ve saç boyatmanın bugüne kadar gösterilmiş zararlı bir etkisi bulunmadığına da dikkati çekti. Bunun tek istisnasının çoğu doktor reçetesi ile satılan ve A vitamin-retinol içeren maddeler olduğunu belirten Buyru, saç boyası kullanırken organik-bitkisel boyalar tercih edilmesi gerektiğini, parfüm ve kozmetiklerin ise herhangi bir zararı bulunmadığını anlattı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:23 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.