Therapia İstanbul!

İlk bakışta, ‘Therapia’ ismi hayal ürünü gibi görünüyor olabilir fakat gerçekte İstanbul’daki Boğaziçi’nin Avrupa kıyısına komşu olarak varlığını sürdürüyor.

İlk bakışta, ‘Therapia’ ismi hayal ürünü gibi görünüyor olabilir fakat gerçekte İstanbul’daki Boğaziçi’nin Avrupa kıyısına komşu olarak varlığını sürdürüyor.

terapiistanbulBugünün modern Türkiye’sinde orijinal ismi biraz değişerek Tarabya’ya dönüşmüş olsa da insanı iyileştirme anlayışına bürünmüş bu kara parçası antik çağlardan var olagelmiştir. Eski metinlerde, hemen yanı başımızdaki bu bölgenin Hecate’ye; karanlığın, bereketin, ayın, ölüler ülkesinin ve büyücülüğün tanrıçasına adanmış bir tapınağa ev sahipliği yaptığı söylenmektedir. O günden beri bu bölgede zehirli ve şifalı bitkilere karşı bir ilgi olduğunu varsaymak yanlış olmaz. Argonauts’un hikayesinde Medea’nın Jason’la kaçarken bitki çantasını düşürdüğü yer burasıdır ve bölgenin önceki ismi Pharmakos bu efsaneden gelmektedir. Buna karşın, bölgenin ismi zehir anlamı da taşıdığından olası göçmelerin isimden kaynaklı tereddütlerini engellemek için Millattan Sonra 500’lü yıllarda ‘Therapia’ olarak değiştirilmiştir. Pharmacy (Eczacılık) ve Therapy (Terapi) kelimelerinin ilk anlaşma ve uyuşmazlıklarının göstergesi olarak bu hikâyeyi almak mümkündür. Jeffrey A. Lieberman M.D Alternatif açıklamalar isimlerin kökenleri dikkate alınarak değerlendirilebilir. Boğaz’ı gören cennetten bir köşe olan bu koyu antik dehalar ‘Pharmakos’ gibi korkunç bir isim vererek korumaya çalışmış olmalılar. Bu güzel koy ve yeşil alan güneye yolculuk eden denizciler tarafındansa Karadeniz’in fırtınalı ve karanlık sularından sonra ‘therapy’ (terapi) hissi vermiş olmalı.terapi Theraphy (Terapinin) bir yer ismi olması bazıları için yeni olabilir; Anadolu’da tıp tarihine aşina olanlar içinse  ‘Therapia’nın tam zıttı olarak- sürpriz değildir ki bu anakara Hitit dönemlerine dayanan çok uzun süreli bir tıp geleneğine sahiptir. Hipokrates ve Galen gibi pek çok tıp masterı Anadolu’da doğmuş ve yetişmiştir. Yüzyıllar boyunca Therapia, çiçek ve veba gibi pek çok ölümcül hastalıktan kaçanların en gözde sığınak yeri olmuştur. Hayatta kalma ihtimalini ne derece etkilediği bilinmezken, zamanla çok daha fazla insan buraya yerleşmeye başlamıştır. Ve insan bir kez buraya yerlemişse ayrılması çok zordur ki bunu Cavafy’nin melanlolik ve nostaljik mısralarında görebiliyoruz: Therapia’dan Ayrılmak; -Hoşça kal Therapia ve otelin keyfi -Güzel akşam yemekleri neşe ile doyduğun -Güzel yataklar günün tüm yorgunluğunu attığın -Güzel manzarlar sonsuza dek kalmak istediğin -Tüm bu güzelliklerle zaman nerede ise doldu, -Elveda demek zorundayım. REFERANSLAR 1- Gyllius  P:  İstanbul Boğazı . Translated by Özbayoğlu E.  İstanbul,  Eren Yayıncılık, 2000 2- Coleman  JA:  The Dictionary of Mythology: An A–Z of Themes, Legends, and Heros .  London,  Arcturus Publishing, 2007 3- Turker  O:  Therapia’dan Tarabya’ya Boğaz’ın Diplomatlar Köyünün Hikayesi .  İstanbul,  Sel Yayıncılık, 2006 4 - Cavafy  CP:  Leaving Therapia. //www.cavafy.com/poems/content.asp?id=298&cat= DOÇ. DR. OSMAN SABUNCUOĞLU M.D THE AMERICAN JOURNAL OF PSYCHIATRY - Çeviri Zeynep GÜÇLÜCAN

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.