TERÖR KAYGISI TAŞIYOR

DHA

Diyarbakır’a gelip giden ziyaretçilerin kaygılarıyla ilgili yapılan araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.

 


DİCLE Üniversitesi bünyesinde bulunan Sosyal Araştırmalar Merkezi (DÜSAMER) tarafından Diyarbakır’a gelip giden ziyaretçilerin kaygılarıyla ilgili yapılan araştırmada ziyaretçilerin yüzde 50.7’sinin kentte her an bir terör olayı yaşanacağı kaygısını taşıdığı ortaya çıktı. Araştırmada kenti görenlerin yüzde 70’nin düşüncelerinin olumlu yönde değiştiği belirlenrdi.

Sosyal Araştırmalar Merkezi (DÜSAMER), Diyarbakır’a gelmek isteyenlerin kaygılarını ve geldikten sonra neler düşündükleri ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Çeşitli meslek gruplarından 573 kişi ile havaalanı ve otogarda bire bir görüşülerek gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarını Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof.Dr. Sabri Eyigün açıkladı.

Prof.Dr. Eyigün, araştırma ile dışarıdan gelenlerin Diyarbakır hakkındaki genel algılarını belirlediklerini ifade ederek, “Vatandaşlara güvenlik, hijyen, insan ilişkileri soruldu. Yapılan değerlendirmelerde çarpıcı sonuçlar elde ettik.

Ankete katılıp Diyarbakır’a ilk kez gelenlerin yüzde 21’i kenti güvenli bulmadı. Yüzde 23’ü misafirperver, yüzde 10’nun feodal ve yüzde 11’i de etnik yapıları güçlü bir yer olarak Diyarbakır’ı görüyor. Kente gelerek gezme imkanı bulanların 71’inin Diyarbakır’ı ile ilgili ön yargılarının değiştiği ortaya çıkıyor” dedi.

Prof.Dr. Eyigün, ‘İmkanınız olsa Diyarbakır’a tekrar gelmek ister misiniz?’ sorusuna yüzde 80’inin ‘evet’ yanıtını verdiğini; Diyarbakır’ı ziyaret edenlerin yüzde 42.7’sinin şehir halkının tutumu, yüzde 15’i esnafın tutumu ve yüzde 14.7’si asayiş hizmetlerinden oldukça memnun kaldığını söyledi.

Araştırmaya katılanların kentin en çekici yönünü tarihi mekanlar olarak dile getirdiğini söyleyen Prof.Dr. Sabri Eyigün, Diyarbakır’da dolaşırken her hangi bir olayla karşılaşacağı yönünde bir kaygı taşıyıp taşımadıkları sorusuna katılımcıların yüzde 50.7’si kentte her an bir terör olayı yaşanacağı kaygısı taşıdıkları cevabını verdiklerini söyledi.

Diyarbakır ile ilgili kaygı konusunda ankete katılanların yüzde 16’sı dilencilik, yüzde 16’sı soygun-gasp-kapkaç kayıgısı taşıdığını belirten Prof.Dr. Sabri Eyigün, Diyarbakır ile ilgili olumsuz ön yargıların oluşmasında medyanın önemli rol oynadığını söyledi. Prof.Dr. Eyigün şöyle devam etti:
“Araştırmaya katılanların önemli bir kısmı Diyarbakır halkının sergiledikleri tutumdan memnun kaldıklarını göstermektedir. Demek ki, halkın yaklaşımından kaynaklanan bir sorun algılanmamaktadır. Yanlış ve olumsuz algılar halk gerçeğinin dışında ve ondan bağımsız gelişmekte veya geliştirilmektedir.

Bir taraftan ‘misafirperverlik’, diğer taraftan ‘güvenli olmayan’ ve ‘etnik duyguları güçlü’ bir yer algısı önemli bir tezat oluşturmaktadır. Son zamanlarda özellikle Diyarbakır’a ilişkin medyada çıkan haberlerin çoğunlukla ‘terör ve güvenlik problemi’ ile ilgili olması, Diyarbakır hakkında olumsuz algılamalara yol açtığı söylenebilir. Bunun dışında halen sürmekte olan bir araştırmamız daha var. Kürt sorunun çözümüne ilşkin bir araştırma yapıyoruz. O da sonuçlanınca sizlerle paylaşacağız.”
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.