TERLEMEYİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Formsante

Sıcak havalarda daha belirgin hale gelen aşırı terleme problemi fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açıyor.

 


En sağlıklı şekilde aşırı terlemenin önüne nasıl geçileceğini anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, küçük büyük herkes için önemli bilgiler sunuyor.

AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ


Terleme insanlarda doğal olarak gözlenen bir olay olduğu gibi birçok kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline de gelebilir. Aşırı terleme sempatik sinir sistemi dediğimiz sistemin fazla uyarılması ile açığa çıkar.;

Ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açan, sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, en sık ellerde, koltuk altında, ayak altlarında, yüzde ve gövdede oluşabilir. Aşırı terleme sonucu, yapılan işlerde güçlük çekilmekte hem de sosyal olarak kişileri rahatsız etmektedir. Terleme stresle birlikte gelişiyorsa kişi terleyeceğini bilerek daha huzursuz olur ve bu kısır döngü daha fazla terlemeye yol açar.

Aşırı terleyen alanlarda bakteri ve mantar infeksiyonuna bağlı olarak kötü koku, ağrılı siviceler, ekzema gibi cilt hastalıkları ortaya çıkabilir.

AŞIRI TERLEME TEDAVİSİ

Tedavi seçimi, etkinlik ve takip açısından dermatoloji uzmanlarına mutlaka danışılması gereklidir.  Aşırı terleme tedavisine başlanmadan önce basit bir laboratuar incelemesiyle kan tetkikleri, kan şekeri, tiroid hormon değerlendirilmesi yapılır. Kişinin öncelikle kilo durumu incelenir. Aldığı ilaçlar gözden geçirilir. Hastanın menopozda olup olmadığı araştırılır. Bu durumların hiçbirinde sorun saptanmaz ise doğuştan sempatetik sinir sisteminin aşırı çalıştığı kanaatine varılabilir.

Terleme genellikle, herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın ortaya çıkar. Bu duruma da "primer hiperhidroz" adı verilir.

TERLEMEYE KARŞI BOTOKS

Aşırı terleme koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı gibi bölgeselse, öncelikle dıştan uygulanan, terlemeyi engelleyici solüsyon ve kremler kullanılır. Yanıt alınamadığı durumlarda ise deri içine küçük dozlarda botoks enjeksiyonu uygulanabilir. Botox tedavisinde herhangi bir risk almamak açısından Dermatoloji uzmanlarınca yapılması önerilir. 15-20 noktaya ince bir iğneyle enjeksiyon yoluyla uygulanır. Etkisi 12 ay kadar sürer. Tekrar eden uygulamalarda etki süresi uzar.

EVDE UYGULANABİLECEK KOLAY BİR TEDAVİ

Aynı zamanda terlemeyi azaltmaya yönelik iontoforez yöntemi (elektrik akımı ve mineral partiküller ile ter üretiminin yavaşlatılması) ve seçilmiş hastalarda kısa süreli ağızdan ilaç tedavisi de yapılabilir.
İyontoforez yönteminde küçük su banyosu içinde el veya ayaklara hafif elektrik akımı verilmektedir. Sık tekrarlanması gerekmektedir. Hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınmaktadır. Evde uygulama açısında pratik bir yöntemdir.

Bu yöntemlerle yanıt alınamayan seçilmiş bazı hastalarda son olarak cerrahi teknikler uygulanabilir. Risk açısından en son tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.