TELEFONLAR MİKROP YUVASI

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Hastaların ve ziyaretçilerinin yanlarında bulundurdukları cep telefonları potansiyel mikrop yuvası.

 


Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof.Dr.Mehmet Sait Tekerekoğlu ve ekibinin* yürüttüğü bir çalışmaya göre hasta, ziyaretçi ve refakatçilerin kullandığı telefonlar tehlikeli bakteri taşıyor. Bu mikroplar sağlık çalışanlarının yanlarında bulundurdukları cep telefonlarındakilerden iki kat daha tehlikeli. Bu çalışma American Journal of Infection Control and Epidemiology isimli tıp dergisinin Haziran sayısında yayımlandı.

Bilim ekibi, araştırmaları için önce telefonun tuş, mikrofon ve hoparlör gibi üç kısmından örnek aldı. İncelenen 200 cep telefonunun 67’si hastane çalışanlarına, 133 tanesi hastalara, hastaların ziyaretçilerine ve refakatçilere aitti.

İnceleme sonucunda hasta grubuna ait telefonların %39.6’sında, sağlık çalışanlarının ise %20.6’sında hastalık yapıcı mikrop bulundu. Ayrıca, hasta telefonlarının yedisinde, metisilin-dirençli Staphyllococcus aureus (MRSA) gibi ilaçlara dirençli patojenler bulunurken, çalışanlarınkinde bu tür dirençli bakterilere rastlanmadı.

“Hasta telefonlarında bulunan bakteri tipleri ve ilaçlara dirençli olma şekli kaygı verici” diye konuşan araştırma ekibi, “Daha önce yapılan araştırmalarda hastane çalışanlarına ait telefonların bakteri kaynağı olduğu belirtiliyordu. Oysa bizim çalışmamız hastaların, ziyaretçi ve refakatçilerinin telefonlarının, çalışanlarınkinden daha büyük bir risk taşıdığını ortaya çıkartıyor” diyor.

Kalkınmakta olan ülkelerdeki hastanelerde, hastaların %25’inde hastane-mikroplarına bağlı enfeksiyonlar görülüyor. ABD’de buna bağlı olarak 1.7 milyon enfeksiyon vakası görülüyor ve yaklaşık 100.000 kişi bu nedenle yaşamını yitiriyor. Standart enfeksiyon kontrol kurallarının uygulanması durumunda bu enfeksiyonların üçte birinin engellenebileceği tahmin ediliyor.

Telefonlar UV radyasyonuna maruz bırakıldığında bakterilerden kolayca ve hızla yok edilebilir. Ayrıca cep telefonlarının plastik bir kabın içinde muhafaza edilmesi, kaza ile mikropların bulaşmasını engelleyebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.