Tecavüz mağdurlarına Fatmagül terapisi

Bu hekim tecavüz mağdurlarına “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisini izletiyor ve tecavüz mağdurlarına Fatmagül terapisi uyguluyor.

Bu hekim tecavüz mağdurlarına “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisini izletiyor ve tecavüz mağdurlarına Fatmagül terapisi uyguluyor.

ABD’de yaşayan Türk aile hekimi Hatice Yalçın, tecavüz mağdurlarına “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisini izletiyor. Yalçın’ın amacı, “Hayatta ‘Kerim’ gibi erkekler de var” fikrini kabul ettirmek. Peki tecavüz mağdurlarına psikolojilerinin düzelmeleri noktasında bu dizinin seyrettirilmesi ne derece doğru? Uzman Psikolog Zehra Erol e-psikiyatri.com  için anlattı… Bir televizyon kanalında yayınlanan “FATMAGÜL’ÜN Suçu Ne” dizisinde Fatmagül’le Kerim’in evliliği “tecavüzcüyle evliliği meşrulaştırıyor” tartışmalarını beraberinde getirse de Kerim karakteri ABD’li kadınlara iyi geliyor. Öyle ki ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan bir Türk aile hekimi olan Dr. Hatice Yalçın, tecavüz ve cinsel şiddet mağduru kadınlara “Fatmagül terapisi” uyguluyor. Diziyi seyretmeleri sağlanarak, terapi yapıyor. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği’nden uzman psikolog Zehra Erol tecavüze maruz kalan kişilerin ruh halini, yaşadıkları travmayı ve dizinin bu gibi insanlar üzerindeki etkisini anlattı. Tecavüze maruz kalan kişinin korku, utanç duyguları nedeniyle bunu paylaşmak ve yardım almada zorluk yaşadığını ifade eden Psk. Zehra Erol, kişide birtakım belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Erol; “Tramvayı hatırlama, olayın yaşandığı ortamdan uzak durma, kaçınma, öfke patlamaları, korku, çaresizlik hissi, uyku bozukluğu ve tedirginlik, günlük yaşam aktivitelerinden kaçınma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu nedenle de yaşamdan uzaklaşırlar. Bu kişiler için güvenli ortamda olmaları, güvendikleri insanların ona destek olması oldukça önemlidir. İnsanların güvenilirliğine ve bedeninin güvende olmadığına dair derin bir şekilde sarsılan inançlarını onarabilmek için psikiyatrik yardım dışında güvenli ortamlar ve destekleyici sosyal ilişkilerde gereklidir. İlişkide bulunduğu kişilerin limitleri ve sınırlarına saygı duyması ve bunu yaşayan kişinin de limit ve sınırlarının farkına varması önemlidir. Bu şekilde tramvaya maruz kalmış kişilerin dünyanın güvenilir bir yer olduğuna ve birlikteyken güvende hissedeceği insanların var olduğunu görmeye ihtiyacı vardır.

DİZİ UZMAN KONTROLÜNDE SEYRETTİRİLMELİ

Bu mesajı veren tv dizisi ve kitap gibi materyaller olumlu etkileyebilir. Ama en önemlisi kişinin bunları kullanırken bir uzmandan onay alarak bunu kullanmasıdır. Bireysel özellikler kullanılan materyalin kişi üzerindeki etkisini farklılaştırır.” Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.