Tatilciler evcil hayvanlarını arkada bırakıyor

Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde, tatilciler yanlarında getirdikleri evcil hayvanları geri götürmeyerek sokağa bırakıyor.

Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde, tatilciler yanlarında getirdikleri evcil hayvanları geri götürmeyerek sokağa bırakıyor.

evcilhayvanİlçede yaz döneminde 200’ü bulan kedi-köpek sayısı, kış döneminde 500’ü buluyor. Fethiye Belediyesi sokaklardan topladığı hayvanları kısırlaştırarak sahiplendirirken, tasmasız şekilde evcil hayvanlarını sokağa bırakanlara ise 180 lira ceza yazıyor. Fethiye’de sahipleri tarafından sokağa terk edilen hayvan sayısı gün geçtikçe artıyor. İlçedeki sokak hayvanları sorununun temelinde ise yaz döneminde evcil hayvanlarıyla tatile gelen turistler yer alıyor. Yanlarında getirdikleri kedi ya da köpekleri tatil sonunda beraberinde götürmeyen tatilciler, bu hayvanları sokağa terk ediyor.

KIŞ DÖNEMİNDE SAYILARI ARTIYOR

İlçe merkezinde yaz döneminde 200’ü bulan kedi- köpek sayısı kış döneminde ise 500- 600 arasındaki rakamlara ulaşıyor. Sürü halinde gezen köpekler, turistlere korku dolu anlar yaşatıyor. Çöp tenekeleri çevresinde hayatta kalma mücadelesi veren kediler ise çoğu zaman açlıktan telef oluyor ya da yemek kavgası yüzünden ölümcül yaralar alıyor. Sokak hayvanlarının sayısındaki artışın önüne geçmek için çare arayan Fethiye Belediyesi, sokaklardan topladığı kedi ve köpekleri hayvan barınağında kısırlaştırıyor ardından da sahiplendiriyor. Ancak alınan bu önlem de sorunun çözülmesine yetmedi. Yaklaşan turizm sezonu öncesi tekrar harekete geçen Fethiye Belediyesi, gelen ihbarları değerlendirerek sokak hayvanlarını toplama çalışmalarını hızlandırdı.

KISIRLAŞTIRILIP SAHİPLENDİRİLİYOR

Fethiye Belediyesi Hayvan Bakım Merkezi’nde görevli hayvan toplama timi ihbara konu adreslere giderek kedi ve köpekleri tek tek yakalamaya başladı. Gördüğü kötü muamele sonrası insanlardan sürekli kaçan hayvanlar, kendilerini yakalamaya çalışan görevlilere zor anlar yaşatıyor. Fethiye Belediyesi ekipleri, geçen yıl 400 kedi ve köpeği sokaklardan toplayarak hayvan barınağına götürdü. Kısırlaştırılan hayvanların büyük kısmı sahiplendirildi. Bir kısmı hayvan barınağında bakıma alınırken, bir kısmı ise çeşitli bölgelerde yeniden sokağa bırakıldı. Turizmin gözde ilçesindeki sokak hayvanı sorununa çözüm arayan Fethiye Belediyesi, tasmasız hayvan gezdirilmesini yasakladı. Sokağa tasmasız bırakılan kedi ve köpekler yine hayvan timi tarafından toplanıyor. Hayvan sahiplerine 180 lira ceza yazılıyor. Hayvan barınağına götürülen hayvanlarını teslim almak isteyen hayvanseverler bu cezayı ödemek zorunda kalıyor. Fethiye Belediyesi 1 Ocak 2013’te başlayan uygulama kapsamında şu an kadar 20 kişiye 180 lira ceza yazdı.

’HAYVANLAR BAKIMSIZ VE AŞISIZ’

Fethiye’de yerleşik yaşayan İngiliz Gail Barry, sokakta çok fazla hayvan olduğunu söyledi. Hayvanların bakımsız ve aşısız olduğundan yakınan Barry, "Her gün pek çok sokak hayvanını besliyorum. Ancak bizim kişisel çabalarımız yeterli değil. Belediyenin bu hayvanların bakımını üstlenmesi gerekiyor" dedi.

SAHİPLERİNE CEZA KESİLİYOR

Fethiye Belediyesi Hayvan Bakım Merkezi görevlisi Cuma Kahraman ise sahiplerinden hayvanlarını sokağa terk etmemelerini istedi. Sahipsiz sokak hayvanlarının son yıllarda yürüttükleri kapsamlı çalışmalar sonucu, yok denecek kadar azaldığını aktaran Kahraman, "Fethiye’de sahipsiz sokak hayvanlarını yıllar önce sorun olmaktan çıkardık. Ancak sokağa tasmasız bırakılan sahipli kedi ve köpekler şikayete neden oluyor. Şikayetleri değerlendirip hayvanları tek tek yakalıyoruz. Zabıta görevlileri tespit edilen hayvan sahiplerine 180 lira ceza uyguluyor. Ancak biz bunlara gerek kalmasın istiyoruz. Hayvanseverler köpeklerini tasmayla gezdirmeli. Kedilerine de evinde sahip çıkmalı" diye konuştu.

TATİLCİLER ARKALARINDA BIRAKIYOR

Fethiye Belediyesi veteriner hekimi Emre Kangal, ilçedeki sokak hayvanlarının büyük kısmının turizm döneminde Fethiye’ye gelen tatilciler tarafından sezon sonunda sokağa terk edilen hayvanlar olduğunu söyledi. Bu hayvanlar evcil olduğu için kendi başlarına sokakta yemek bulamadığını kaydeden Kangal, "Dolayısıyla çoğunluğu ya açlıktan ölüyor ya da başka hayvanlarla yemek kavgası yaparken ölümcül yaralar alıyor. Biz hepisini toplamaya çalışıyoruz. Ancak ulaşamadığımız hayvanlar malesef ölüyor" dedi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:08 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.