Tartışmalarda kadınlar daha avantajlı

Tartışmaları daha çok kadınlar mı kazanıyor? İsveçli bilim insanlarının yaptığı eylemsel bellek çalışması sonucunda kadınların tartışmalarda daha avantajlı oldukları ortaya çıktı.

İsveçli bilim insanlarının eylemsel bellek çalışması

İsveç’te yer alan Karolinska Enstitüsü'nden baş araştırmacı Martin Asperholm, “Araştırma sonuçlarına göre kadınların eylemsel bellek konusunda bir nebze de olsa avantajlı olduğu görülüyor. Ancak bu avantaj, hatırlanması gereken verinin içeriğine göre değişiklik gösterebiliyor.” açıklamasını yaptı.

BAZI TÜRLERDE ERKEKLER ÜSTÜN

Araştırmacılar, bu sonuçlara, 1973 ila 2013 yılları arasında 1.2 milyon katılımcı üzerinde yaptıkları 617 çalışma neticesinde erişti. Ancak araştırmacılara göre, pek çok farklı bellek türü bulunuyor ve bunların kimilerinde de erkeklerin üstünlüğü söz konusu.

Örneğin erkekler, park ettikleri arabanın yerini bulmak konusunda kadınlara nazaran daha başarılılar. Bunun sebebi ise uzay algılarının daha gelişmiş olması. Araştırmacılar erkek ve kadınlar arasındaki bu bilişsel farklılıklar oldukça sınırlı olduğunu düşünüyor olsa da cinsiyet ve hafıza arasındaki ilişkiye dair daha kapsamlı araştırmalar yürütmeyi planlıyorlar.

Kadınlar, eylemsel bellek konusunda erkeklerden daha gelişmiş oldukları için tartışmalarda avantajlı konumda.

Eylemsel bellek sayesinde kadınlar, geçmiş zamanda yaptıkları otobiyografik olayları hatırlamaya daha eğilimli. Bu sebeple de herhangi bir tartışma esnasında eskiden yaşanmış olayların detaylarını anımsayıp, karşılarındakine sunabiliyorlar. Bu durum da onlara, tartışmalarda büyük bir avantaj tanımış oluyor.

Ancak insan vücudunun bilinen en hassas sistemlerinden birisi olan eylemsel bellek; uykusuzluk, depresyon ve yaşlanmaya bağlı olarak zayıflayabiliyor.

KADINLAR BAZI VERİLERİ ANIMSAMADA DAHA BAŞARILI

Aynı zamanda yapılan araştırmalar, kadınların koku gibi duyusal verileri ve insan yüzlerini anımsamak konusunda daha başarılı olduğunu gösteriyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:06 Eylül 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.