Tarhan iyi, kötü ve suç kavramlarını anlattı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bilkentliler’e iyi, kötü ve suç kavramlarını anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ankara Bilkent Üniversitesi Psikoloji Topluluğu'nun davetlisi olarak Psikoloji Günleri Konferansı'na katıldı. Konferansta "İnsan, Kötülük ve Suç" isimli bir sunum yapan Tarhan; kadın ve erkek beyninin farkı, kötülüğün antolojik varlığı, sosyal entropi ve kötülük, insan ve hayvan beynini farkı, ahlaki akıl yürütme konularına ve iyi-kötü kavramına değindi.

Çoğunluğunu Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu konferans, yüksek katılım ve ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan sunumunda insan beyni ve yapay zeka çalışmalarına da yer verdi.

“YAPAY ZEKA DENEME YANILMAYLA ÖĞRENİYOR”

Tarhan; “İnsanın genleri daha iyi anlaması, kullanması gerekiyor. Şu an metefoglitif genler ve zihin üstü gen adı verilen 4 farklı gen üzerinde araştırmalar yapılıyor. Şu anda zaman kavramıyla ilgili insanda bir tekamül var, bu diğer canlılarda yok. Bu gibi özelliklerden dolayı insan beyni ve hayvan beyni farklı çalışıyor, bunu bilmek gerekiyor. Günümüzde yapay zekaya sahip robotlar geliştiriliyor, aslında örnek makine modeli bu. 2-3 tane nesne var, robota söylüyorlar birini yakala diyorlar birini yakalamaya çalışıyor, olmuyor. Diğerini yakalıyor, olmuyor. Kırmızı nesneyi yakalamayı öğrettiklerinde belleğine kaydediyor, ondan sonra neye dokunacağı öğretiliyor, onu da yapıyor. Her yaptığı hareketle aslında kendisi robot zeka geliştiriyor. Deneme yanılmayla yapıyor. Yani örnek makine modelinde her hareket iki üç tane hareketten birini yaptığında öğreniyor yuvarlak şeye dokunuyor, öğreniyor. Kırmızıyı görüyor, öğreniyor bunu kaydediyor ve bununla robot kendi aklını oluşturuyor, zekasını oluşturuyor, her robot kendi davranışını kazanmış oluyor.” dedi.

Konferansın sonunda Prof. Tarhan'a teşekkür hediyeleri takdim edildi.

Sunumun ardından öğrencilerle sohbet etme fırsatı da yakalayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sorulara yanıt verdi.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

         


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2017Yayınlanma Tarihi:17 Kasım 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.