TACİZDE SESSİZ TANIK OLMAYIN

A.A

Cinsel taciz yaşayan kişiler bunu dile getiremiyor. Aileler ve bilgi sahibi olanlar da saklama eğiliminde.

 


Dicle Üniversitesi (D.Ü)  Rektör Yardımcısı ve Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır,  cinsel taciz yaşayan kişilerin bunu dile getirmediklerini, ailelerin veya bu  konuda bilgi sahibi olanların da bunu saklama eğiliminde olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Sır, taciz olayının çok önemli  olduğunu, kişinin yaşamında derin izler bıraktığını belirterek, “Taciz çok  önemli bir konu. Çünkü, tacizi yaşayan bunu dile getirmiyor. Aileler veya  anlatılan kişi de bunu saklama eğiliminde oluyor. Yani sessiz tanık oluyor”  dedi.

Ailelere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Sır, şunları söyledi:

“Lütfen çocuğunuzu yalnız bir yere göndermeyin. Çocuğunuz ne zaman,  nerede, ne yapıyor lütfen bunun her zaman farkında olun. Evlerde odaların kapısı  mutlaka açık olsun. Çocuğunuza tanıdık dahi olsa güvenmemesi gerektiğini, bunun  nedenini de izah etmemiz gerekir. Diğer taraftan çocuğun başına bir şey  geldiğinde, ailelerin yaptığı genel bir hata var. Çocuğu hemen tamamen soyuyorlar  ve banyo yaptırıyorlar. Böylece bütün delilleri ortadan kaldırıyorlar.

Bunu  yapmasınlar. Delilleri bilmeden karartmasınlar. Bu durumun diğer çocukların da  başına gelmemesi için ailelerin daha dikkatli olması lazım. Onun için lütfen  aileler böyle bir durumda mutlaka şikayetçi olsunlar. Gerekli doneler alınarak,  elbisesine, vücuduna herhangi bir şey bulaşmış mı incelenmesi gerekiyor. Onun  için ailelerin uyarılması gerekiyor.

Ayrıca çocukların eğitimi de önemli. Çok küçük yaştan itibaren çocukları  eğitmemiz gerekiyor. Çocukların yalnız başına kapalı bir mekanda kalmaması  konusunda uyarmamız gerekir. Diyelim ki herhangi bir olumsuzluk yaşadı,  birisinden şüphe etti veya tedirgin oldu. O durumda mutlaka kalabalığa doğru  koşmasını, başı ve sırtı dışında vücudunun herhangi bir yerine başkasının temas  etmesine müsaade etmemesini, böyle bir şey olacak olursa avazı çıktığı kadar  bağırması ve oradan hızlı uzaklaşması gibi uyarılarda bulunmamız, anlatmamız  gerekiyor."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.