Suriye krizi toplumu nasıl etkiliyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye ile Suriye arasındaki krizi değerlendirdi. “Esad paranoid ruh hali içinde” diyen Tarhan, bu krizin toplumu nasıl etkilediğini anlattı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye ile Suriye arasındaki krizi değerlendirdi. “Esad paranoid ruh hali içinde” diyen Tarhan, bu krizin toplumu nasıl etkilediğini anlattı.

Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesiyle tırmanan kriz, tarafların açıklamalarıyla zaman zaman kızışsa da ülkemizde gerek siyasi gerek askeri ve gerekse de sivil kanadın birlikte hareket etmesi krizin aşılacağını gösteriyor. Tarhan Suriye krizinin aşılacağına dikkat çekiyor. Katıldığı televizyon yayında Suriye krizi, Esad ve Türkiye’nin psikolojisi üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan Esad’ın paranoid ruh hali içinde olduğunu söyledi. TRT HABER’de Handan Arslan ile “Gündem” programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Suriye ile başlayan krizi, toplum psikolojisini ve topluma yansımalarını değerlendirdi.

TOPLUM KAYGILI

Handan Arslan’ın konuya ilişkin sorularını cevaplayan Rektör Tarhan Suriye olayını analiz ederken her iki toplumun, Esad’ın ve liderlerin duruşunu iyi değerlendirmek gerektiğine dikkat çeken Tarhan, toplumun şu sıralar kaygılı olduğunu söyledi. Hemen her yerde Suriye konusunun konuşulduğunu ifade eden Tarhan insanlarda savaşa mı giriyoruz paniği yaşandığının altını çizdi. Rektör Tarhan;
STRES FAYDALI PANİK ZARARLI
Süriye’nin Türk jetini düşürmesiyle birlikte toplumda stres yaşanıyor. Stres faydalı ancak paniğe dönerse bu zararlı olur. Türkiye, coğrafyası gereği bu ve benzeri durumları devamlı yaşıyor. Kaderi haline geldi. Ancak toplum olarak bu durumlara alışığız. Benzerini 1974 Kıbrıs barış harekâtında da yaşamıştı halk.

KRİZ AŞILACAK

Savaş provokatörlerinin burada rolü var. Anacak toplum bunun farkında ve sorguluyor. Halk konuya ilişkin katılım sağlıyor ve ilgi gösteriyor. Durumun açık ve şeffaf şekilde tartışılması da önemli. Kapalı tartışılsa gerilim daha da tırmanırdı. Türkiye’deki yapının istikrarlı olması, siyasi, askeri ve sivil toplum kuruluşlarının istişare ile hareket etmesi krizin aşılacağını gösteriyor. Askeri hazırlığın da olması olumlu.

HİSSİ DAVRANILMAMALI

Böyle kriz durumlarında hissi davranışlar hata yaptırır. Biz duygu temelli bir toplumuz ki buna dikkat etmeliyiz. Liderlik akılla hareket etmeye gerektirir. Savaşların 9/10 akılla kazanılır. Şiddete, silaha başvurmak son çare. Şuan olumlu bir yönde liderlik sergileniyor ve tablo krizin aşabileceği yönünde kanaat oluşturuyor. Maceraya girmeye gerek yok onuru koruyacak duruş sergilemek esas olmalı. O duruş da sergileniyor. Kararlı olmayı hissettirmek önemli. Sihirli iki kelime var. Soğukkanlılık ve kararlılık. Bir de zamanlamayı iyi yapmak önemli. Kriz bu üç kelimeyle aşılır.

ESAD PARANOİD RUH HALİNDE

Suriye liderinin ruh haline bakıldığında kuşatılmışlık duygusu içinde. Diktatörlerde sık rastlanan paranoid ruh hali içinde. Bu kişiler hareketli olan her şeyi tehlikeli görürler. Çılgınca tepkilerde bulunabilirler. Aslında böyle ruh halindekilerin, kuşatılmışlığın arka planında tükenmişlik vardır. Karşısında kararlı ve güçlü bir iradeyle durulduğunda çöküş yaşanacaktır. İçte birliği sağlamak için dışarıda düşman arayışı olabilir. Savaşa neden olarak toplumun belli kesimlerini tekrar yanına çekmek psikolojik senaryosu olabilir Esad’ın. Kimseye güvenmez herkesi tehdit olarak algılar zarar görme algısı fazladır. Bunun için silahlı kuvvetler önlem almalı. O ruh hali içindeki kişiler her şey yapabilir. Kendi halkını acımasızca öldüren tarihte çok azdır. Suriye toplumunun yanında olmak gerekir. Savaşmadan onun elinden silahı almak gerekiyor.

TOPLUM SAVAŞ ÇIĞIRTKANLARINI KAİLE ALMIYOR

Toplum, paniğe girmeden krizi azaltacak neler yapabilirimi düşünmeli. 1974’te iktidar ve muhalefet birlikte hareket etmişti. Bu süreçte de bazıları ego tatmini için farklı çıkışlar yapacaktır. Savaş çığırtkanlığı yapanlar olacaktır. Ama toplum bunu çok kaile almadığını gösterdi. Toplum savaş istemiyor çünkü. Bunu Türkiye’yi yönetenlerin de bilmesi gerekiyor. Krizlerde esas olan güven inşa edebilmektir.

BAŞBAKANIN AÇIKLAMARININ PSİKOLOJİK YÖNÜ

Ses tonu, eşik altı vurguları ve seçilen kelimeler önemli. Hitabeti ve muhakemesi yüksek. Grup toplantısındaki konuşmasının farklı dillere çevrilmesi de önemli. Kararlılık ifade ediyor. Türkiye’nin misilleme hakkı olduğu ve bunun istendiği zaman kullanılacağı vurgulandı. Tehdit ve korku uyandıran bir durum. Başbakanın askeri birliklerin güneye sevk edildiğini askeri angajmanların da değiştiğini söylemesi kararlıyız mesajı verdi.

PİLOT AİLELERİNİN TUTUMLARI ÖVGÜYE DEĞER

Jeti kullanan ve bulunamayan pilotun babasının dik duruşu asilce bir davranış. Övgüye değer gerçekten. Bizde toplum olarak o milli ruh var. VİDEO İÇİN… Şaban Özdemir(NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.