STRES BAŞARINIZI ETKİLEMESİN

Hürriyet

Gençlerin hayatının dönüm noktalarından biri olan üniversite sınavlarına sayılı gün kaldı. Aileler dikkat!

 


Özellikle bu dönemde gençlerin yaşadığı aşırı sınav kaygısı,  psikolojik ve fizyolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yaşanan karın ağrısı, heyecan ve öfke artışı öğrencilerin başarılarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, bu sorunu ortadan kaldırmak için öğrencilere ve anne-babalara ipuçları veriyor.

“SINAV KAYGISININ AZI MOTİVE EDİYOR, FAZLASI DA BAŞARISIZLIK GETİRİYOR”

Son anda sınava hazırlanmayın. Artık hiç bilmediğiniz veya yetişmeyecek konuları değil, bildiğiniz fakat eksiğiniz olan konuları çalışın. Mutlaka konuyu çalıştıktan sonra 15-20 soruluk test çözün. Test çözmeyi artırın, sözel derslerde konu çalışarak değil test çözerek netleri artırabilirsiniz.           
        
Günlük çalışma programı yapın. Böylelikle hangi konuya çalışacağınızı hangi testleri çözeceğinizi bilirsiniz. Bu da kaygıyı azaltır, zamanı iyi kullanmanızı sağlar.
Çalışırken çok uzun olmayan aralar verin.

MOLALARINIZI DA PLANLAYIN.


Düzenli uyku önemli. Günde en az 7-8 saat uyuyun.

İyi ve düzenli beslenin. Şeker, hamur işi, kahve, çay, sigara, kaygıyı artırır. Dengeli beslenmek yararlı olur. Et, süt, yumurta, baklagiller, bol sebze, bol meyva, kepekli ürünler tüketmeye dikkat edin, bol su için.

Pozitif düşünün. Olumlu düşünmenin gücü, kaygıyı kontrol eder ve azaltır.

Kendinizi, kendinizle karşılaştırın; arkadaşlarınızla karşılaştırmayın. Herkesin yeteneği ve yapabildikleri kendine göredir. Başarı bir bütündür, sadece sayısal değer
değildir.

Yapabilirim, öğrenebilirim, çözebilirim gibi cümleler kurun.

Gevşeme egzersizi yapın. Nefes egzersizi yaparak bedeninizi ve zihninizi gevşetin, beden gevşekse zihin daha iyi çalışır. Dikkatin dağıldığını hissettiğiniz anda nefes egzersizi yapın

En önemlisi; kendinize güvenin!


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.