STRES BAĞIŞIKLIĞI BİTİRİYOR

Hürriyet

İş hayatına atılan, zorlu bir maratona başlayan kadınlar tehlike altında. Stres yapmayın, rahat olun!

 


Uzmanı Dr. Teoman Yanmaz anlatıyor:

İkincisi kariyer yapmak için gereken aşırı çaba ve çalışma saatlerinden kaynaklanan sorunlar. Bunların başında bir önceki konuyla da ilintili olarak; çalışan kadının şartlarından dolayı çocuk emzirme süresinin diğer kadınlara göre daha az olması.

Bu da meme kanserinde risk faktörlerinden biri. Uzun çalışma sürelerinin neden olduğu kronik yorgunluk ve stres kişinin bağışıklık sistemini baskılayarak kansere zemin hazırlıyor.

Aynı şekilde gece çalışma, uykusuzluk gibi nedenlerle melatonin salgısının azalması da kanserin tetikleyicilerinden. Gece vardiyasında çalışan hemşirelerde kanser vakalarının artmış olduğu yapılan bir araştırmayla gösterilmiş. Bunun dışında performans kaygısının yarattığı stres de bağışıklık sistemini baskılayan bir etkiye sahip.

AŞIRI YALITILMIŞ BİNA SİGARAYI ARATMIYOR!

Üçüncü başlıkta çalışma ortamlarından kaynaklanan riskleri söyleyebiliriz. Bunun en başında aslında inşaat teknolojisiyle birlikte hayatımıza giren aşırı yalıtılmış mekanlar geliyor. Bu tabii sadece çalışan kadınların değil böyle evlerde oturan herkesin sorunu.

Hatta evde geçirilen zaman genel olarak daha fazla olduğundan daha dikkatli olunması lazım. Aşırı yalıtılmış mekanlarda radon gazı birikimi oluyor. Radon gazı, akciğer kanserinin sigaradan sonra en güçlü tetikleyicisi. Ayrıca sigara içenlerde sinerjistik etki yapıp, kanser riskini birlikte daha fazla arttırıyor.

Ortamdan kaynaklanan risklere wireless bağlantılar ve cep telefonlarını da eklemek lazım. Kesin olarak kansere neden olup olmadığını bilmemekle beraber wireless ve cep telefonlarının oluşturduğu manyetik kirliliğin kanseri tetikleyici rol alabileceği düşünülüyor.

KARİYER KADININI TEHDİT EDEN 10 ETKEN


-Çalışma ortamları (kapalı ortamlar, aşırı izole ortam ve bu ortamlarda bulunan radon gazı)

-Uzun çalışma süreleri (kronik yorgunluk, uykusuzluk)

- Uykusuzluk ve gece çalışma (melatonin eksikliği)

- Performans stresi

- Uzun eğitim hayatı ve bunun sonucunda geç evlilik ve geç çocuk sahibi olma ya da hiç çocuk olmaması

- Emzirme sürelerinin kısalması

- Çevre kirliliğinin fazla olduğu ve bir çok karsinojenin bulunduğu metropol kentler

- Çalışma hayatına eşlik eden dengesiz beslenme (fast-food, atıştırma)

- Ofis ortamındaki teknolojik ortam ve ağlar (cep telefonları, wireless bağlantılar)

- Çalışan kadının bakımlı görünmek için kullandığı kozmetik ürünler


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.