Deprem Travma Psikolojisi

Statin kalp sınavını geçti

Yeni bir araştırma kalp-damar hastası olmasa da bu riski taşıyanlara statin verilmesinin koruyucu etki yaptığını ortaya koydu.

Statin kalp sınavını geçti

5 yıl süren araştırma sonucunda ilacın kalp riski orta derecede yükselmiş hastalarda bile işe yaradığını ortaya koydu.

21 farklı ülkeden, yaklaşık 13 bin kişiyle yapılan yeni araştırma kolesterol düşürücü statin grubu ilaçlar tartışmasına yeni boyut getirdi. HOPE-3 adlı araştırmada gruplardan birine statin, diğerine plasebo verildi. İki grup da 5 yıl boyunca izlendi ve katılımcılar her yıl 2 kere sağlık çalışanlarınca değerlendirildi.

ETKİSİ ZAMANLA BÜYÜYECEK

Beş yılın sonunda statin alan grupta her 27 kişiden birinin kalp damar hastalığı nedeniyle öldüğü ya da kalp krizi veya inme geçirdiği görüldü. Plasebo alanlarda oran 21 kişide 1’di. Özetle, statin grubu ilaçların kalp-damar hastalığı riski orta derecede yükselmiş olanlarda bile işe yaradığı kanıtlandı.

Cleveland Clinic Abu Dhabi Akademik Yöneticisi Prof. Dr. Murat Tuzcu küçük gibi görülen farkın azımsanmaması gerektiğini şöyle anlatıyor: “Evet iki grup arasındaki fark yüzde 1’den biraz fazla. Ama unutmamak lazım ki ikinci beş yılda iki grup arasındaki farkın artacağını biliyoruz. Bugün 55 yaşında ciddi bir hastalığı olmayan bir kişinin beklenen ömrünün 30 yıla yakın olduğunu düşünecek olursak, şimdi küçük görünen yararın yıllar içinde azımsanmayacak bir düzeye ulaşacağı anlaşılır.”

TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ

Prof. Dr. Tuzcu, “Dünyada her yıl kalp damar hastalığı nedeniyle 18 milyon kişi ölüyor. Çok daha fazla kişinin kalp krizi ve inme geçirdiğini düşünecek olursak yüzde 1’lik risk azaltmanın, yüz binleri etkileyeceği anlaşılıyor. Katılımcıların çoğunun Türkiye gibi orta gelirli ülkelerden olması araştırmayı ülkemiz için daha da önemli kılıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Tuzcu yan etkiler konusunda da şöyle konuştu: “Araştırmada yan etkiler üstünde özellikle duruldu. Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde azalma olurken, diğer sebeplere bağlı ölümlerde fark yoktu. Yani bu tedavinin ölümcül yan etkileri olmadığı kanıtlandı” dedi.

İLAÇTAN ÖNCE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ

PEKİ sonuçlar kolesterolü hafifçe yüksek olanlara da statin verilmesi gerektiğini mi söylüyor? Prof. Dr. Tuzcu şöyle diyor: “Hayır. İlaç tedavisine başlamadan önce ilaçsız neler yapabiliriz diye araştırılmalı. Sağlıklı beslenme ve sporun günlük yaşamın parçası haline getirilmesi, sigara içilmemesi bu mücadelenin olmazsa olmazları.”

KALP HASTALIĞI OLMAYANLAR İÇİN STRATEJİ

PROF. Dr. Tuzcu’nun verdiği bilgiye göre bilinen kalp damar hastalığı olmayan kişilerde korunma amacıyla ilaca başlarken daha ayrıntılı düşünmek gerekiyor. İlaç tedavisine sadece kolesterol düzeylerine bakarak başlamak doğru değil. Doktor hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, sağlık özellikleri, aile hikâyesi, alışkanlıkları ve muayene sonuçlarını göz önüne alarak bir risk değerlendirmesi yapmalı” dedi.

Mesude Erşan

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al