Sporda şiddeti önlemek için toplumsal seferberlik şart

Prof. Dr. Orhan TRT Haber’de katıldığı yayında futbolda baş gösteren şiddeti önlemek için toplumsal seferberliğin şart olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan TRT Haber’de katıldığı yayında futbolda baş gösteren şiddeti önlemek için toplumsal seferberliğin şart olduğunu söyledi.

Doğan şiddete sıfır tolerans kampanyaları başlatılması gerektiğinin de altını çizdi. TRT Haber’de yayınlanan ve Ertan Ömeroğlu’nun sunduğu “Gündem” programında Handan Arslan’ın futbolda son günlerde artan şiddete ilişkin sorularını cevapladı. Sporun dostluk, kardeşlik ve barış demek olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği Psikiyatri Uzman Prof. Dr. Orhan Doğan, şiddeti bireysel ve toplumsal boyutlarıyla değerlendirmek gerektiğini söyledi. Temel gereksinim olan ait olmanın futbolda da görüldüğünü belirten Doğan şiddetin yetişme şartlarıyla doğrudan alakalı olduğunu da sözlerine ekledi. Doğan takım tutmanın fanatizm ve holiganizme neden olmaması gerektiğinin de altını çizdi. Yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Doğan;

ŞİDDETİN TEK NEDENİ YOK!

Kişilik yönünden bazı sorunları olan, yoksunluk çeken, çocukluk yıllarında şiddet ortamında büyüyen kişilerin şiddete daha yatkın olduğu gözlenmiş. Bazı hastalıklar ve ilaçların da şiddeti tetikleyebildiği tespit edildi. Bu açıdan bakıldığında şiddet yüzeysel değil her yönüyle değerlendirilmeli. Öyle ki toplumda eğer ki şiddet kanıksanmışsa görülme oranı da artıyor.

ŞİDDET ERKEKLERE ÖZGÜ DEĞİL!

Şiddet sadece erkeklere özgü değil kadınlar da şiddet uyguluyor. Bu açıdan bakıldığında erkek egemen toplumlarda kadınlar şiddete karışmaz demek doğru değil. Kişilik özellikleri ve yapısı şiddette önemli.

ŞİDDETİ ENGELLEMEK İÇİN TOPYEKÜN SEFERBERLİK ŞART

Sporda şiddet engellenemez demek doğru olmaz ama zor diyebiliriz. Çünkü toplum olarak topyekun seferberlik gerekir bunun için. Şiddetin aile, okul da bir parçası o nedenle şiddete sıfır tolerans kampanyası başlatılmalı. Ve kesinlikle de şiddeti uygulayana karşı caydırıcı hukuki uygulamalar uygulanmalı. Seyirden men yasağı mesela uygulanabilmeli.

ŞİDDETTE MEDYA ETKİSİ

Şiddeti teşvik ve yaygınlaştırmada medyanın etkisi toplumda çok önemli. Bir gücü var medyanın. Eğer bu güç yararlı yönde kullanılırsa şiddeti engelleyebilir ama aksi halde şiddeti körükleyebilmektedir. Medyadan öte antrenörler, kulüp yöneticileri, taraftar denekleri …vs. herkese görev düşmekte. Emniyet güçlerine de görev düşüyor. Onlar da doğal olarak bir takım tutuyor. Görevdeyken takım tuttuklarını unutup işlerine sakin, sağduyulu odaklanmaları gerekir. PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ... Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.