SÖVMEK AĞRIYI AZALTIYOR

PSİKOHAYAT DERGİSİ - Kaynak: Sciencedaily

Yapılan bir araştırmaya göre sövmenin ağrıyı azaltıcı bir işleve sahip olduğu ortaya çıktı. Nasıl mı?

Sövme ağrıya sıklıkla verilen bir cevap olduğu halde, bugüne kadar sövme ile fiziksel ağrı deneyimi arasında her hangi bir bağlantı saptanmamıştı.

Sövme çoğu zaman ağrının şiddetini dramatize edici, abartılı bir etki yarattığı için, Dr. Stephens ve ekibi sövmenin ağrı toleransını azalttığını varsaydılar.

Bu teoriyi test etmek adına araştırma ekibi 64 lisans öğrencisinin katıldığı bir deney gerçekleştirdi. Deneklerden dayanabildikleri kadar uzun bir süre seçtikleri küfürlü kelimler eşliğinde buzlu su dolu bir kaba ellerini sokmaları istendi. Sonrasında daha sıradan, basma kalıp sözler eşliğinde aynı deney tekrarlandı. Beklenenin aksine, denekler söverken daha uzun süreli ellerini buzlu suyun içerisinde tutmayı başarabildiler. Sonuç olarak sövme ile ağrı toleransını arttırma arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. 

Bu bağlantının neden ve nasıl oluştuğu henüz netlik kazanmasa da, sövmenin sadece emosyonel değil, fiziksel bir cevaba da yol açtığı kesinleşti. Araştırma ekibi stres anında metabolizmada ortaya çıkan "savaş veya kaç" tepkisini tetiklediği için, sövmenin ağrı azaltıcı bir etki oluşturduğu kanısında. Araştırmacılar deneklerin kalp hızlarında saptanan artışın agresyondaki bir artışa işaret edebileceğini ileri sürüyorlar.

Dr. Stephens'ın bu konudaki yorumu şöyle: "Sövme neredeyse evrensel insani dilbilimsel bir fenomen. Dil üretimi çoğunlukla beynin sol yarı küresinde gerçekleştiği halde, sövme emosyonel beyin merkezlerini harekete geçiriyor ve sağ beyinde ortaya çıkıyor.  Araştırma sonuçları yüzyıllardır devam eden sövüp sayma pratiğinin sebebini ve sürekliliğini bir yönüyle izah edebilir."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Mart 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.