Sofra Savaş Alanı Değil

Çocukların beslenme alışkanlığı kazanmasında mutlu bir başlangıcın hayat boyu sağlıklı yeme alışkanlığı gelişimine yardımcı olduğu, neyi ne kadar yiyeceğine genellikle çocukların karar verdiği belirtildi. Uzmanlar, sofranın savaş veya pazarlık alanı olmadığını, pazarlıkların çözüm değil, sıkıntı yaşattığını belirterek, öğünlerin bir ceza veya ödül unsuru yerine, beslenmede yeni tekniklerin uygulanmasının faydalı olacağını ifade etti.

Televizyonu kapatın

 

Sık rastlanan çocukluk çağı beslenme sorunu ve çözüm tavsiyeleri ise şöyle:

 

 

 

  • Her öğünde aynı besini istemesi: Her öğünde istediği besinle birlikte yeni bir besin sunun, birkaç gün sonra çocuk diğer besini de deneyecektir. Genellikle bu sıkıntı kısa zamanda çözülür.

     

  • Sunulan öğünü reddetmesi: Her öğünde ekmek, sandviç, meyve gibi çocukların sevdiği besinleri sofrada bulundurun. Teşvik edici olun, ancak çocuk sunulanı yemezse aç kalacağından korkmayın.

     

  • Yemek sırasında televizyon seyretmek istemesi: Televizyonu kapatın. Televizyon aile sohbetini ve çocuğun beslenmesini etkiler. Yemek, ailenin biraraya geldiği özel bir zaman, televizyon saati ise eğleneceği zamandır.

     

  • Sunulan yemeği beğenmemesi: Çocuğun sadece kendi istediğini yemesine izin vermeyin, masadaki diğer besinleri yemesini isteyin. Eğer uyumlu davranmazsa odasına gitmesini veya masadan kalkmasını isteyin ve bir sonraki öğüne kadar herhangi bir şey yemesine izin vermeyin.

     

  • Yeni sunulan besinleri reddetmesi: Yeni besinler sunmaya devam edin, ancak zorlamayın, yeni tatlar denemeye hazır olması zaman alabilir.

     

    Yorgun ve huzursuz çocuk yemek yemez

    Uzmanlar, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuğu yemek zamanına hazırlaması gerektiğini belirterek şu öğütlerde bulundu:

    Çocuğu yemekten 5 dakika önce uyarın, hazırlanmasına, ellerini yıkamasına zaman tanıyın. Huzursuz, heyecanlı veya yorgun bir çocuğun yemek için hazır olması zaman alabilir.

    ZEKİ VE PRATİK OLUN

    Çocuğun yemesini istediğiniz çeşitli besinleri satın alırken maceracı ve zeki olun. Esnek olun, eğer çocuk yemekten kaçmaya çalışırsa üzülmeyin. Sağduyulu ve mantıklı olun, çeşitli sağlıklı besinleri tüketen, sağlıklı beslenen iyi bir örnek olun. Sizin önerdiğiniz sağlıklı besinler içinden çocuğun seçim yapmasına izin verin.

    Uzmanlar, çocuklarda problem olarak değerlendirilen davranış şekillerinin bazen kabul edilebileceğini ifade ederek, "Çocuklar sofrayı kendi bağımsızlıklarını gösterdikleri bir sahne olarak görürler. Bazı öğünleri atlama, yemek seçme, yeni çeşitler denemekten kaçınma gibi durumlar genellikle çocuğun normal gelişim sürecinin bir parçasıdır. Çocuğa sağlıklı besinlerden oluşan zengin bir seçme şansı tanıyın.

    MUTLU AİLE ETKİLER

    Zaman içinde çocuk sağlıklı gelişmesi için gerekli olan besinleri yeterli miktarda yiyecektir. Çeşitli sağlıklı besinlerin bulunduğu bir ortam, mutlu bir yuva, sağlıklı beslenme ve davranış tarzının gelişmesi için gereklidir. Yemek öncesi ebeveyn ve bakıcının da katıldığı çeşitli faaliyetler (top oynamak, bisiklete binmek) tüm aile için hem sağlıklı hem de eğlenceli bir ortam sağlar" diyor.

  •  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Mayıs 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.