Sizin diliniz ne renk?

Diş Hastalıkları ve Tedavisi Uzmanı Dr.Tijen Secerli Dürer, dilin rengi, şekli ve dokusuna bakılarak vücudumuzdaki problemleri görebileceğimizi anlattı.

Dil yutma, konuşma ve tat ile ilişkili organımız olmasının yanı sıra, genel sağlığın bir ifadesidir ve erken tanı için kullanılabilir. Ayurveda ve Klasik Çin Tıbbı uygulayan hekimler küçük farklılıklarla olsalar da dil teşhisleri yapabilirler. Fakat Batı tıbbı gözüyle de bakmayı bilirsek vücuttaki pek çok problemi görebiliriz. Doğru yapılan teşhislerle pek çok hastalığa erken teşhis ile önlem alınabilir.

Dile bakılarak; vücut enerji düzeyleri, asit-alkali derecesi, hidrasyon durumu, vitamin eksiklikleri, organ bozuklukları anlaşılabilir.

Normal bir dil; pembe renkli, orta kalınlıkta, çatlak, ülser, diş izleri bulunmayan ve üzerinde hafif beyaz nemli bir kaplama olan yapıdadır. Canlı bir görünüme sahiptir ve esnektir. Titreme, yana hareket , kıvrılma veya bir tarafa kayma yoktur. Tüm tat tomurcukları düzgündür.

DİLİN RENGİ, ŞEKLİ VE DOKUSUNDAKİ FARKLILIKLAR BEDENSEL BİR SORUNU İŞARET EDEBİLİR

- Kırmızı bir dil bazı besinlerin eksikliği, özellikle demir ve B vitaminlerinin eksikliğini gösterir. B vitaminleri enerji metabolizması, hücre büyümesi ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir.

- Eğer dilin rengi soluksa da hemoglobinin eksik olduğunu anlamına gelir, bu dasık sık yorgunluk ve uyuşukluğa neden olur.

- Mor bir dil kalp sorunlarına yol açabilecek yüksek kolesterol hastası anlamına gelebilir. Mor bir dilde kan dolaşımına oksijen getiren havayollarının verimliliğini azalmıştır ve kronik bronşit görülebilir.

KULLANILAN İLAÇLARA DİKKAT

- Uzun süre antibiyotik kullanmak dilde soyulmaya neden olabilir ve bu antibiyotik kesildikten 2-3 hafta sonraya kadar uzayabilir.

- Astım ilaçları dilin ucunun kızarmasına neden olur.

- Diüretikler dilin üzerindeki kaplamanın kaybolmasına neden olur ve uzun yıllar kullanılırsa dilde soyulmaya neden olur.

- Anti-enflamatuar ilaçlar kırmızı noktalara ve daha ince bir dil yapısının oluşmasına neden olur. Uzun yıllar kullanılırsa dilde soyulmalar olur.

- Kanser ilaçları dilin üzerinde siyah kuru kalın kahverengi-siyah bir kaplama oluşmasına neden olur.

- Steroidler dilin kırmızı ve şişmiş olmasına neden olur.

DİLİN FARKLI ALANLARI, VÜCUT ORGANLARININ FARKLI BÖLGELERİNİN YANSIMASIDIR

Dil üzerindeki farklılıklar konumu ile ilişkilendirerek, hangi organlarda problem olduğu anlaşılabilir. Dilin ön tarafı akciğerler, kalp, göğüs ve boyun ile ilgilidir. Bu alanda köpük olması akciğer enerjisinin düşük olduğunu gösterir. Kişinin soğuk algınlığı, bronşit, astım ya da solunum yolu alerjileri olabilir. Kalp bölgesinde bir değişiklik görüyorsanız, kişi yoğun üzüntü, keder yaşıyor veya depresyonda olabilir.

Dilin orta kısmında dalak, mide, pankreas ve karaciğer ile ilgilidir. Karaciğer ve dalak bölgesinde kırmızı bir bölge varsa o organda problem vardır.

Dilin arka kısmı bağırsak, kolon ve böbrek gibi, alt karın organları ile ilgilidir. Eğer böbrek alanda kırmızımsı bir bölge böbreklerde bir problem, dilin arka kısmı ince bir plakla kaplanması bağırsak enerjisinin düşük olduğunu gösterir.

Dil deyip geçmeyin, her türlü değişiklik bir hastalık belirtisi olduğundan önemseyin.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Haziran 2016Yayınlanma Tarihi:21 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.