Siz de bunları yanlış biliyor olabilirsiniz

İşte bebek cildi ile ilgili çok konuşulan mitlerin doğruları...Bebeklerde ilgili bunları yanlış biliyor olabilirsiniz.

İşte bebek cildi ile ilgili çok konuşulan mitlerin doğruları...Bebeklerde ilgili bunları yanlış biliyor olabilirsiniz.

Haber4Avrupa Pediatri Derneği tarafından düzenlenen Pediatride Mükemmellik Kongresine katılan, İngiltere Shiffield Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ve Biyomedikal Bölümü Başkanı Prof. Micheal Cork, bebek cildi ile ilgili çok konuşulan mitlerin doğrularını anlatıyor.

BEBEK CİLDİ YETİŞKİN CİLDİ GİBİ BAKIM GÖREBİLİR, EKSTRA KORUMAYA GEREK YOKTUR (YANLIŞ)

Bebekler eşsizdir, büyüklerin küçük modeli değildir. Yetişkinlere göre bebek cildinin, yapısal, oluşumsal ve işlevsel farklılıkları vardır. Bebeğin cildi yetişkin cildine göre daha az nemlendirici faktör içerir, yani daha az melanin vardır. Suyu çok çabuk emer ancak çok da çabuk su yani nem kaybeder. Yetişkin ve bebek cildinin yüzeyleri de farklıdır, bebek cildi daha incedir. Bu nedenle, bebek cilt bariyeri daha hassas ve incedir; çok kolay bariyer özelliğini yitirip, alerjenleri daha kolay cilt altına geçebilir. Tüm bu sebeplerle bebek cildinin özenle korunması gerekir.

0-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİMİYLE İLGİLİ BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN...

BEBEĞİN TEMİZLİĞİ İÇİN SU YETERLİDİR (YANLIŞ)

Su tek başına etkili bir temizleyici olamaz. Özellikle bebek bezi bölgesinde zararlı bakterileri temizlemek için su yetersiz kalır. Ayrıca bebek temizliğinde sadece su kullanımının bebek cildine olumsuz etkisi de olabilir. Çünkü yalnızca su kullanımı bebek cildini kısa süreli yaklaşık 30 sn kadar nemlendirir, ardından kurutur. Sağlıklı bir bebek cildinin pH seviyesi 5,5’tir, ancak suyun pH değeri 7,5 olduğundan su tek başına bebek cildinin pH seviyesini yükseltir ve bebeğin cilt bariyerinin bozulmasına neden olur.

TÜM TEMİZLEME ÜRÜNLERİ BEBEK CİLDİNE ZARARLIDIR (YANLIŞ)

Sağlıklı bebek cildinin pH’sı 5,5 olmalıdır. Ancak bazı sabun ve temizleyiciler cildin pH’sını 9-10’a yükseltebilir, cilt hasar görür. Gen ve çevre bileşimi ile cildi koruyan tabaka kırılır ve enflamasyona açık hale gelir. Bu nedenle bebeğinize uygun temizleyiciyi seçerken bebek cildinin pH’sına uygun doğru ürünler tercih edilmelidir. Cildi temizlerken nemlendiren bebek ürünlerini kullanmak en iyisidir.

BEBEK ÜRÜNLERİNDEKİ KORUYUCU MADDELER SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİDİR (YANLIŞ)

Güvenle formüle edilen bebek ürünlerinin içine bozulmalarını engellemek, bu ürünleri zararlı bakteri oluşumundan korumak için koruyucu (prezervatif) maddeler konur. İçinde kimyasal koruyucu madde olmayan organik ürünlerin, başta bebek cildi olmak üzere tüm ciltler için iyi olduğu iddia edilmektedir. Oysa bu koruyucu maddelerin eklenmemesi, organik ürünlerin bozularak bakteri üretmesine ve bebeğe sürüldüğünde bebek cildine zarar vermesine neden olur.

ZEYTİNYAĞI BEBEK MASAJINDA KULLANILACAK EN İYİ YAĞDIR (YANLIŞ)

Bazı bitkisel yağlar yüksek düzeyde asidik oldukları için cilt bariyerine hasar verebilirler. Anneler tarafından çok tercih edilen zeytinyağı yüksek düzeyde oleik asit içerir. Bu cilt bariyerinin ikiye ayrılmasına neden olur. Genetik dizpozisyon, egzama gibi cilt bariyeri incelmiş bebeklerde zeytinyağı kullanımı bebeğin cildine zarar verir. Bu nedenle bebek cilt bakımında bebek cildi için geliştirilmiş mineral bebek yağları tercih edilmelidir. Hürriyet aile

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Ocak 2012Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.