SITMA ŞEMPANZEDEN Mİ BULAŞTI

REUTERS

ABD'deki Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) adlı bilimsel dergide sonuçları bugün yayımlanan araştırma, insanda sıtmaya yol açan Plasmodium falciparum paraziti ile şempanzelerde görülen Plasmodium reichenowi paraziti arasında benzerlikler bulunduğunu ortaya koydu.

İlk varsayıma göre, iki parazit türü, insan ve şempanzenin ortak atasında birlikte gelişti, 5 veya 7 milyon sene önce evrimleşme sonucu insan şempanzeden ayrılınca iki parazite ayrıldı.

İkinci varsayıma göre, insanda gelişen parazit şempanzeye bulaştı ve farklı bir şekilde gelişmeye devam etti.

Araştırmacılar, Afrika ülkeleri olan Fildişi Sahili ve Kamerun'daki şempanzelerden aldıkları parazitleri tahlil ettikten sonra, şempanzenin parazitinin insana bulaşmış ve farklı bir genetik evrim geçirmiş olabileceğini belirtiyor.

ABD'de California eyaletindeki Irvin Üniversitesinden Francisco Ayala'nın yönettiği araştırma ekibi, tıpkı AIDS hastalığı gibi, parazitin de şempanzeden insana yüz milyar sene önce bir seferde yayılmış olabileceğini ifade ediyor.

Araştırma, bu son dönemlerde ormanlarda şempanzelerin yaşadığı bölgeleri talan eden insanoğlunun sıtmaya yol açan yeni parazitlere yakalanma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Ağustos 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.