Şişmanlık kanser için bir risk faktörü

Şişmanlığa bağlı olarak gelişen hastalıklar arasında böbrek kanseri, bağırsak kanseri, menopozdan sonra meme kanseri ve yemek borusu kanseri yer alıyor.

Şişmanlığa bağlı olarak gelişen hastalıklar arasında böbrek kanseri, bağırsak kanseri, menopozdan sonra meme kanseri ve yemek borusu kanseri yer alıyor.

Dört Şubattaki Dünya Kanser Günü açıklaması: Fazla kilo veya şişmanlık ve bunlara bağlı metabolizma bozuklukları, çok sayıda kanser hastalığı için risk oluşturmakta. Şişmanlığa bağlı olarak gelişen hastalıklar arasında böbrek kanseri, bağırsak kanseri, menopozdan sonra meme kanseri ve yemek borusu kanseri yer alıyor. Son on yıllarda gerçekleştirilen çok sayıda epidemiyolojik araştırma sonuçlarına göre, Batı ülkelerindeki kanser ölümlerinin yarısı, çevresel ve yaşam biçimiyle ilgili faktörlere bağlı oluşuyor. Genel kanser riskiyle ilgili faktörlerin katkısı, birkaç yıl öncesine kıyasla daha farklı tahmin edilmekte. Örneğin Harvard Üniversitesi’nde 1996’daki bir araştırmada, sigara içimi ve beslenmenin genel kanser riskindeki katkısı %30 civarındaydı, ancak şişmanlığın başlı başına bir kanser riski oluşturup oluşturmadığı belirsizdi. Bu raporun 2002 yılında güncelleştirilmesinin ardından, şişmanlığın katkısı erkekler için %10, kadınlar içinse %15-20 olarak açıklandı. Oysa şimdi şişmanlık, en az sigara içimi kadar ciddi. Ve şişmanlığın, bazı kanser türlerinde de ayrı olarak ele alınması gerektiğini söylüyorlar. Örneğin rahim mukozası (endometrium) kanser vakalarının yarısının nedeni şişmanlığa uzanırken, değişim yıllarından sonra görülen meme kanseri, günümüzdeki tahminlere göre %20 kadar şişmanlığa bağlı gelişiyor. Peki şişmanlık ne zaman kanser riskine dönüşüyor? Normal kilo sınırı nerede? Bu soruları yanıtlamak o kadar kolay değil. Kaldı ki beden kitle endeksi de, artık tehlikeli şişmanlık için bir ideal bir ölçüt kabul edilmiyor. Karın bölgesindeki organları örten visseral yağlar, kanserin oluşumunda önemli bir rol oynamakta. Bu yağlar göreceli olarak zayıf insanlarda da birikerek, kanser riskini yükseltebilir, şişmanlar çok fazla kilo vermeseler de spor yaparak kanser riskini düşürebilirler. Aşırı kilo ve hareketsizlik, bağırsak kanseri ve değişim yıllarından sonra gelişen meme kanseri gibi çok sayıda kanser türünde birbirinden bağımsız risk faktörü oluşturur. Bu da bedensel aktivitenin insanları zayıflatarak kanserden korumanın ötesinde, (halen incelenmekte olan) diğer fizyolojik mekanizmalardan da koruduğu anlamına gelmekte. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:23 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.