SINAV STRESİYLE BAŞA ÇIKABİLİRSİNİZ

ANKA

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hatice Zeynep İnan, aşırı derece sınav kaygısı duyan öğrencilerin derin nefes alma, meditasyon ve egzersiz yapma gibi yöntemler uygulayabileceğini bildirdi.

DPÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. İnan, Özel Başaran Yıldız İlköğretim Okulu'nda verdiği “Sınav Kaygısı ve Stresle Başa Çıkma Yolları” konulu konferansta, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Öğrenci Seçme Sınavının (ÖSS), öğrencilerde stres oluşumuna neden olabileceğini belirtti.

Öğrencilerin kendisini huzursuz ve gergin hissedebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. İnan, stresin uyku bozukluğu, yorgunluk, ağrı, hazımsızlık, bağırsak faaliyetlerinde değişiklik, kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girme gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. İnan, strese karşı öğrencilerin ilk yapması gerekenin, doğru nefes almaları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Aşırı stres, heyecan zamanlarında kişi refleks olarak nefesini tutar ve bu da heyecanın fazlalaşmasına sebep olur. Beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesi, beynin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da özellikle üniversite sınavı gibi önemli ve süreyle yarışılan, doğru düşünme ve mantık yürütmenin en çok ihtiyaç duyulduğu dönemde öğrenciyi yavaşlatacak, hatta durduracaktır. Dolayısıyla öğrenci, stres zamanında nefes almayı unutmamalıdır.

Bir öğrenci konusuna çok hakim ve iyi donanımlı olabilir. Sınav esnasındaki hedef, bu potansiyelini en iyi şekilde, verilen zaman diliminde sergilemesidir. Bunun için kendini fiziksel ve psikolojik olarak hazır hissetmelidir. Aşırı derece sınav kaygısı duyan öğrenciler derin nefes alma, meditasyon ve egzersiz yapma gibi yöntemler uygulayabilir."

Konferansı öğretmen, öğrenci ve veliler izledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.