Sınav kaygısıyla nasıl baş ederiz?

Sınav kaygısıyla nasıl baş ederiz? İşte sınav kaygısıyla başa çıkma yöntemleri…

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi (İTBF) Psikoloji bölümü Öğretim Görevlisi Güliz Zeynep Tarman, vize sınavları yaklaşan öğrencilerle sınav kaygısını yenmenin yollarını paylaştı.

Tarman, kaygının sebebi ve sonuçları üzerinde durdu. Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere çok sayıda öğrenci katıldı.

Sınav stresi ve kaygısının insan üzerinde oluşturduğu baskıyı anlatan Arş. Gör. Güliz Zeynep Tarman; "Sınav kaygısı, var olan bilgilerin kullanılmamasına yol açar. Sınav kaygısının birçok yan etkisi vardır. En sık karşılaşılan etki, zihinsel kilitlenmedir, bilinenin akla gelmemesi, soruları anlayamama gibi.

KAYGININ FİZYOLOJİK BELİRTİLİLERİ

Bedensel olarak ise mide bulantısı, nefes kesintisi gibi etkileri görülür. Sınavların yaklaştığı dönemde kafamızda sık sık herkes benden daha iyi, düşük not alırsam ailemin yüzüne nasıl bakarım, asla iyi not alamayacağım gibi düşünceler oluyor bunları durdurmamız gerek. Sınav kaygısıyla baş etmek için yapabileceğimiz bazı şeyler var öncelikle sınava hazırlanın ardından sınavdan önce güvendiğiniz biriyle konuşun bu sizden büyük biri veya akranınız olabilir, çalışma süresinin ardından aralar verin, sakin ve kısa yürüyüşler yapın, müzik dinleyin veya bir yemek yapın.

KENDİNİZİ MOTİVE EDİN!

En önemlisi kendinize yapıcı düşünceler geliştirin ben elimden geldiğince çalıştım veya başarabilirim şeklinde kendinizi motive edin. Kaygılanmaya başladığınızda nefes egzersizleri yapın ve kendinize DUR deyip o ana odaklanıp yapıcı düşüncelerinizi tekrar edin. Sınavınız bittikten sonra mutlaka kendinizi ödüllendirin." dedi.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Mayıs 2021Yayınlanma Tarihi:10 Kasım 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.