ŞİDDETE UĞRAYAN KADINA PERSONEL DESTEĞİ

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINA PERSONEL DESTEĞİA.A

Uzmanlar uyardı: Şiddete uğrayan kadınlar için duyarlı personel alımı şart.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Antalya Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Kulakaç, şiddete uğrayan kadınların gittikleri sağlık kuruluşlarında tespit edilebilmesi için şiddete duyarlı sağlık personeline ihtiyaç olduğuna bildirdi.

Kulakaç, şiddetin ciddi sonuçları olan bir toplum sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütünün 49. toplantısında şiddetin öncelikli bir sağlık sorunu olduğunun kabul edildiğini hatırlatan Kulakaç, bu toplantıda ilgililerin de şiddetin önlenmesi konusunda önlem almaya çağrıldığını ifade etti. Şiddetin fiziksel, psikolojik, ekonomik, duygusal ve cinsel olmak üzere beş boyutta görülebildiğini kaydeden Kulakaç, bu şiddet türleri içinde fiziksel olanın kişinin vücudunda hasarlar bıraktığını anlattı. Özen Kulakaç, şiddete uğrayan kadınlarda uygulanan gücün dozuna göre gözde yırtılma, morarma, burun, diş, çene, kol ve bacak kırılması, kafa travması, iç organlarda zarar, bağırsak sistemi bozuklukları, gebe olanlarda düşük ve kanamalar gibi bozuklukların oluşabildiğine dikkati çekti. Kadının evde, iş yerinde, sokakta, eğlence yerinde, sporda yani her yerde şiddete uğrayabildiğini dile getiren Özen Kulakaç, “şiddetin bir mekanı yok. Her yerde olabilir ama en tehlikeli olanı evde, yani kendi güven alanında uğradığı şiddettir” dedi.

Şiddetin, kadının fiziksel olduğu kadar psikolojik yapısını da bozduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kulakaç, şöyle devam etti:

“Şiddete uğrayan kadın kendine olan güvenini kaybediyor. Bedenine, sosyal yaşamdaki ilişkilerine olan güvenini kaybediyor. Bağlanmakta sorun yaşıyor. Çünkü bağlandığı insanların ihanetine uğramış ve artık güvenemiyor. Şiddete uğrayan kadın toplumda yalnız başına ayakta durabileceğine inanmadığı için bu ortamdan kaçıp kurtulamıyor. Çünkü şiddet uygulayan onu eve kapatıyor. Yardım almasını, yardım alırken yanında olup, başkalarına söylemesini engelliyor.”

Kulakaç, şiddete uğrayan kadında depresyon, güçsüzlük, panik atak, intihar isteği, kendini sakatlama eğilimi, anksiyete gibi bir dizi psikolojik sorunlar ortaya çıktığını da vurgulayarak, fiziksel şiddete uğrayan kadınların beraberinde cinsel yaralanmalar ve travmalar da yaşadıklarını anlattı.

Kadınların evlilik içi tecavüze uğrayabildiklerini, istemedikleri evliliklere ve fuhuşa zorlandıklarını belirten Kulakaç, “bu kişilerde cinsel ilişkiden kaçınma, ilişki sırasında ağrı, isteksizlik, adet döneminde bozukluk gibi sorunlar yaşanıyor” dedi.

Özen Kulakaç, cinsel şiddete uğrayan kadınların aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklara da açık olduğunu dile getirdi. Şiddet uygulayanın kadını da bu tür hastalıklara karşı korumadığını belirten Kulakaç, ayrıca bir çok istenmeyen hamileliklerin de cinsel şiddetin bir parçası olduğuna dikkati çekti.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.