ŞİDDETE ŞİDDETLİ ÇÖZÜM

Şaban Özdemir (NPGRUP)


İngiltere’nin okullarda şiddeti önlemeye yönelik şiddet yönlü aldığı karar çok konuşulacak çok tartışılacak…

 


Öğretmenin öğrencisine dayak atmasını makul gören yönetmeliğe tepkiler ise büyüyor. Uzman Psikolog Aynur Sayım şiddeti kabul etmelerinin mümkün olmadığını, bu kararın şiddeti daha da artırabileceği uyarısında bulunuyor.

Devlet okullarında şiddetin önüne geçemeyen İngiltere yeni bir yönetmelik yayınladı ve öğrenciye 'makul dayağın' önünü açtı. Yönetmeliğe göre devlet okullarında öğretmene disiplini sağlamak amacıyla 'makul ölçüde dayak atma' izni çıktı.

Bu kararı ise İngiltere’de yapılan bir araştırma getirdi. Öyle ki, 2010'da öğrencilerin, öğretmen ve diğer okul çalışanlarına yaptığı saldırılar son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl öğrencilerin saldırılarında 42 öğretmen yaralandı. Tüm bunları önlemek amacıyla Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve bir yönetmelik yayınladı. 600 sayfalık yönetmeliğin 52 sayfasında bulunan madde ise en dikkat çekeni. Maddede öğretmen öğrenciye 'makul' ölçüde şiddet uygulayabilir veya darp edebilir diyor…

Kararı değerlendiren NP Etiler Polikliniği’nden Uzman Psikolog Aynur Sayım;

“Disiplin ve şiddet 2 farklı kavram, burada aslında otoriteyi hissettirmek amacı güdülmüş,
Ancak disiplin ve otoriteye uyum için daha farklı çalışmalar yapılabilirdi.

Okul yönetimi okul içi şiddetin nedenlerine yönelik rehberlik çalışmalarını artırmalı ve ailelerle görüşmeler yapmalı. Tedbirleri de sıkı tutmalı. Dayak kararı çözüm olmaz daha etkili ve sürekli tedbir alınmalı. Makul dayak sorunu daha da artırabilir, şiddeti tetikleyebilir.
Daha etkili bilimsel çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum.

Karar psikolog ve psikiyatristlerle tartışılıp, yeni yöntemler geliştirmeli, gerekirse
bu çocuklar psikiyatrik yardıma yönlendirilmeli.

ŞİDDET GÖREN ÇOCUK ŞİDDETİ ÖĞRENİYOR

Çocuk şiddet görünce şiddet uygulamayı öğreniyor, çözmek istedikleri davranışın aynısını
eğitimcilerin uygulaması kabul edilemez bir davranış. Eğitimcilerden beklenen her zaman doğruyu öğretmektir. Şiddet  doğru bir davranış olarak onaylamamız mümkün değil uzmanlardan yardım
almaları daha doğru bir yöntem olacaktır.”

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:19 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.