ŞİDDET GÖREN KADINA ÖZEL HAT

DHA

Aile içi şiddete uğrayan kadınlara sahip çıkılması amacıyla Manisa Barosu'na bağlı özel bir hat açıldı.

Manisa Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi'nin girişimleri sonucunda, aile içi şiddete uğrayan kadınlara sahip çıkılması amacıyla Manisa Barosu'na bağlı özel bir hat açıldı. Şiddete uğrayan kadınlar, baronun kullanıma sunduğu üç ayrı telefon numarasından hem korunma hem de ücretsiz avukat desteği isteyebilecek.

Manisa Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi Başkanı Seher Taydaş, iki ay önce bir ziyaret sırasında Vali Celalettin Güvenç'e şiddet gören kadınların korunmasına yönelik ‘Alo Şiddet Hattı’ kurulması için bir projelerinin olduğunu anlattı. Vali Güvenç, Taydaş'ın bu projesine destek sözü verdi. Bunun üzerine harekete geçen Seher Taydaş, yer ve elaman sıkıntıları olduğu için Manisa Barosu'yla temasa geçti. Baronun bünyesinde şiddet mağduru kadınların arayıp, ücretsiz korunma ve avukat desteği isteyebileceği 0 236 233 30 88 / 233 58 85 / 233 22 23 numaralı telefonlar hizmete açıldı.

Hattın hizmete girmesiyle büyük bir eksikliğin giderildiğini dile getiren Seher Taydaş, Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün şiddete maruz kaldığına dikkati çekerek, "Araştırmalarda kadınların yüzde 39'unun fiziksel, yüzde 15'inin de cinsel şiddete mağruz kaldığı ortaya çıkıyor” dedi. Kadınların yüzde 42’sinin ise fiziksel ve cinsel şiddeti bir arada yaşadığını anlatan Taydaş, “Eşi veya başkaları tarafından şiddete maruz kalmış her üç kadından biri yaşamına son vermeyi denemekte" dedi.

Manisa'daki sığınma evinden kadınların birçoğunun haberi olmadığını belirten Taydaş, şunları söyledi:

"Alo Şiddet Hattı’nı aramaları halinde kadınlarımızı sığınma evine yönlendirebiliyoruz. Bunun dışında gereken her türlü desteği de sağlamaya çalışıyoruz. Baro bünyesindeki bu telefon numarası sadece mesai saatleri içerisinde açık. Tatil günlerinde kadınlarımız şiddete maruz kalmaları halinde 0 212 656 96 96 numaralı Acil Yardım Hattı'nın da arayarak gereken desteği alabilirler. Bu numara 7 gün 24 saat açık. Eğer bu numaraya Manisa bölgesinden şikayet gelirse doğrudan bize yönlendiriliyor. Kadınlarımız, 155 Polis İmdat Hattı'nı da arayarak yardım isteyebilir."

Sığınma evlerine başvuran kadınlar için değişik projeler üretmeye çalıştıklarını vurgulayan Seher Taydaş, şiddet gören bir kadının sığınma evine gitmesinin çözüm olmadığını söyledi. Sığınma evinde en fazla 6 ay kalınabildiğini kaydeden Taydaş, "Sonra annesinin babasının yanına ya da şiddet gördüğü evine dönmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi sığınma evlerine giden kadınların ellerinde iş imkanı olmaması. Biz bunun için sığınma evlerinde kalan kadınlarımızın kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlamaları amacıyla iş garantili kurslar açmayı düşünüyoruz. Bu projemizi, Türkiye İş Kurumu ile birlikte yürütmek için çalışmalarımıza başladık" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.