Sıcaklar şuur kaybına yol açabilir

Mevsim normallerinin 3 ile 10 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıkları güneş çarpması, şuur kaybı, ısı krampları, ısı yorgunluğu gibi olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor.

Mevsim normallerinin 3 ile 10 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıkları  güneş çarpması, şuur kaybı, ısı krampları, ısı yorgunluğu gibi olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ülke  genelinde hafta sonuna kadar etkili olacak kuvvetli sıcak hava dalgasıyla  birlikte, termometrelerin mevsim normallerinin 3 ila 10 derece üzerini göreceği  tahmin ediliyor. Özellikle hissedilen sıcakların 40 derece ve üzerine çıkması durumunda  dikkatli olunması gerekiyor. Aşırı sıcaklar, vücutta birçok olumsuzluğa yol  açabiliyor, önlem alınmazsa ölümle bile sonuçlanabiliyor. Meteoroloji'ye göre sıcaklık aralıkları farklı isimler altında  sınıflandırılıyor. Hissedilen 27-32 arası “Sıcak”, fiziksel etkinliğe ve  etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik,  sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde birçok rahatsızlığa yol açabiliyor. 33-41 derece arası “Çok Sıcak”ta ise fiziksel etkinliğe ve etkilenme  süresine bağlı olarak kuvvetli termal stresin yanı sıra ısı çarpması, krampları  ve yorgunlukları oluşabiliyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

42 derece ve üzeri “Tehlikeli Sıcak”ta da güneş çarpması, ısı krampları  veya ısı bitkinliği meydana gelebiliyor.

SONUÇLARI VE İLK YARDIM ÖNERİLERİ

Isı kramplarında, genellikle bacak ve karın kaslarında ağrılı spazmlar  görülüyor. Aşırı terlemenin de ortaya çıktığı bu durumda, kramp giren kaslara  sert basınç uygulanması veya spazmı hafifletmek için hafif masaj yapılması  öneriliyor. Yudum yudum su verilmesi gerekiyor. Isı yorgunluğu da aşırı terleme, zafiyet, soğuk, soluk ve yapışkan deriye  yol açabiliyor. Halsizlik ve kusma, hafif şokun da görülebileceği bu durumlarda,  maruz kalan kişinin güneşli ortamdan alınması, kıyafetleri çıkarılarak  yatırılması, serin ıslak bez uygulanması tavsiye ediliyor. Klimalı bir odaya  alınması, yudum yudum su verilmesi, kusmanın görülmesi ve devam etmesi durumunda  en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi isteniyor. Isı ya da güneş çarpması ise sıcak kuru deri, hızlı ve kuvvetli nabız,  şuur kaybı, muhtemel beyin hasarı veya ölüme kadar ciddi sağlık sorunlarına neden  olabiliyor. Tıbbi yönden aciliyeti olan önemli bir olay şeklinde belirtilen bu  tür durumlarda, kesinlikle yardım alınması, hastanın acilen hastaneye  kaldırılması gerekiyor. Gecikme, ölümle sonuçlanabiliyor. Isı çarpmasına uğrayan  kişinin daha serin bir ortama alınması, soğuk duş veya ıslak bezle vücut  sıcaklığının düşürülmesi, sıvı verilmemesi öneriliyor.

YÜKSEK SICAKLIK YAŞA GÖRE FARKLI ETKİLİYOR

Meteoroloji'ye göre, insan vücudu ısıyı, kan dolaşımı oran ve miktarını  değiştirerek, deri ve ter bezleri ile su kaybederek ve vücut sıcaklığı 37  derecenin üzerine çıktığında solunumdaki artışla dağıtır. Kalp, daha fazla kan pompalamaya başlar, kan damarları artan kan akışını  düzenlemek için genişler ve çok ince kılcal damarlar yığınları derinin üst  tabakalarına doğru sokularak işleme başlar. Vücut kanı deri yüzeyine yakın olarak  dolaşır ve fazla ısı daha serin olan atmosfere atılır. Aynı zamanda su, deri  içerisinden ter olarak dışarı verilir. Deri, vücut ısısını yayma fonksiyonunun  yüzde 90'ını sağlar. Yüksek sıcaklık ve yüksek nispi nem koşulları altında vücut, 37 dereceyi  korumak için gerekli her şeyi yapar. Kalp, genişleşmiş dolaşım damarlarına fazla  miktarda kan pompalar, ter gözenekleri sodyum ve klor gibi önemli çözülmemiş  kimyasalları içeren sıvıyı derinin yüzeyine bırakır. Araştırmalar tüm koşulların aynı olması durumunda ısı kaynaklı  rahatsızlıkların şiddetinin yaş ile artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.  Örneğin, 17 yaşındaki bir kimsede ısı krampı (kasılması) şeklinde görülen etki,  40 yaşındaki bir kimsede ısı yorgunluğu (bitkinliği), 60 yaşın üzerindeki bir  kimsede ise ısı/güneş çarpması şeklinde etki yapabilir. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.