Deprem Travma Psikolojisi

Sezaryenle doğum çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

Sezaryenle doğumun, çocuğun beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Sezaryenle doğum çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

Sezaryenle doğumun, çocuğun beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Yale Tıp Fakültesi bilim adamlarından Tamas Horvath ve ekibi, fareler  üzerinde yaptıkları deneylerde, normal doğumun, beyin yapısının gelişiminde  önemli rol oynayan bir proteinin üretimini tetiklediğini belirledi.

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Sonuçları PLoS ONE'da yayımlanan araştırmaya göre, normal doğumda,  hipokampusta UCP2 proteini üretiliyor. Bilim adamları, sezaryenle dünyaya gelen  farelerin hipokampusunda ise UCP2 proteininin miktarının çok az olduğunu tespit  etti. Bilim adamları, yaptıkları ikinci bir araştırmayla UCP2 proteininin,  beyinde sinir hücrelerinin oluşumu ve bunlar arasındaki ağın kurulmasında önemli  rol oynadığını gördü. Bu proteinin beynin gelişimi sırasındaki eksikliğinin,  yetişkinlik dönemine kadar uzanan davranışsal sorunlara yol açabildiği belirlendi.

BEBEĞİNİZLE DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

UCP2 proteinine ait bilgilerin yer aldığı genleri çıkarılan veya bu  proteinin çalışması engellenen farelerde beyindeki sinir hücrelerinin sayısının  az, ebatının küçük, sinaps bağlarının da az gelişmiş olduğu görüldü. Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde elde ettikleri bu  sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini vurguladı. Horvath, UCP2 proteininin muhtemelen, davranış şekillerinin de bağlantılı  olduğu beyindeki iletişim ağının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Tamas Horvath, toplumlarda, tıbbi gereklilik yerine rahatlık için giderek  yaygınlaşan sezaryenle doğumların uzun vadede beyin gelişimi ve fonksiyonları  üzerinde beklenmedik bir etki yaratabileceği konusunda da uyarıda bulundu. AFP  
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Doktorlara göre, sevgisiz bir çocukluk ömür boyu sorunlara yol açabiliyor. Sevgisizlik yaşam boyunce kötü tecrübeler çektirebiliyor.
  • Çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi için anne çok önemlidir. Çocuğun eğitiminden birinci derece­den sorumlu kişi de annedir.
  • Kuralları çiğniyorsa nasıl davranmalısınız? İşte çocukla doğru iletişim kurmanın 13 yolu.
  • Çocuk nasıl utangaç oluyor? İşte formülü! Çocuklarda utangaçlığın okul döneminde başarısızlığa yol açabileceği uyarısını yapan uzmanlar, 0-6 yaş arası
  • Evlat edinilen çocukların ebeveynlerine ışık tutacak bilgiler...
  • Randevu Al