Sezaryen beyin gelişimi etkiliyor

Birçok anne adayı normal doğumdan korktuğu için sezaryeni tercih ediyor. Amerikalı ve İspanyollar şimdi sezaryenin bir olumsuz yönünü daha açıkladı. Sezaryen beyin gelişimi etkiliyor.

Birçok anne adayı normal doğumdan korktuğu için sezaryeni tercih ediyor. Amerikalı ve İspanyollar şimdi sezaryenin bir olumsuz yönünü daha açıkladı. Sezaryen beyin gelişimi etkiliyor.

Fare deneylerinde normal doğumun, beyin gelişiminde önemli bir rol oynayan UCP2 proteininin üretimini tetiklediği ortaya çıkmış. Sezaryenle dünyaya gelen farelerin beyinlerindeki UCP2 oranı çok daha düşüktü (PLoS ONE). Bu proteinin sinir hücrelerinin ve bağlantılarının oluşumunda katkısı bulunuyor. Ayrıca diğer araştırmalarla proteinin kısıtlı olarak etkinleşmesinin, yetişkinlik dönemine kadar kalıcı olduğu da kanıtlanmıştı. Benzer etkinin insan için de geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bu sonuçlar olasılıkla UCP2’nin beyin devrelerinin doğru gelişimi ve bununla bağlı davranış biçimleri için önemli bir rol oynadığını gösteriyor, diyor Yale Tıp Okulu’ndan Tamas Horvath. Bu nedenle insanlar arasında yaygınlaşan sezaryenin beyin gelişimi ve iş-levi üzerinde uzun vadeli etkisi olabilir. Horvath ve ekibi farelerle gerçekleştirdikleri deneylerle, normal doğumun hipokampüsteki sinir hücrelerinde UCP2 oluşumunu tetiklediğini kanıtladılar.

İŞTE AY AY ÇOCUK GELİŞİMİ

Bu beyin bölgesi yön bulma yetisi ve kısa ve uzun vadeli bellek için önemlidir. Sezaryenle dünyaya gelen farelerde bu yetiler kısıtlıydı diyor uzmanlar. Ayrıca diğer deneylerde, UCP2 bilgileri taşıyan genin eksikliği halinde ya da proteinin etkisinin engelleyici maddelerle durdurulması halinde sinir hücrelerinin büyüklüğü ve sayısı, sinir uzantılarının gelişimi ve sinapsların oluşumu kadar azalmış. Dahası yetişkin hayvanlarda hipokampüsün iş-leviyle bağlantılı olan karmaşık davranış biçimleri de etkilenmişti. Mesela labirentte yön bulma yetisi gibi diyor bilim insanları. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.