'Sessizlik her zaman iyi değildir'

Bir anda çevrenizdeki her şey gereğinden fazla sessiz gelmeye başladıysa, denge problemlerinin yanı sıra mide bulantısı da yaşıyorsanız en kısa zamanda hekime başvurmalısınız.

Çünkü geç kalındığında tedavisi zorlaşan ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Ani işitme kaybı tek ya da iki taraflı olabiliyor, hastaların çoğunda birkaç dakika ya da saat içinde gelişiyor. Ani işitme kaybına yüz felci, baş dönmesi, bulantı- kusma, dengesizlik ve kulakta uğultu da eşlik edebiliyor. Bu durumun acil müdahale edilmesi gereken bir sorun olduğunu belirten KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, “Nedenlere yönelik ayrıntılı muayene ve tetkikler en geç bir gün içinde tamamlanmalı ve tedavi süreci başlamalıdır” diyor.

ÇOK SAYIDA NEDENDEN KAYNAKLANABİLİR

Kabakulak, kızamık, kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar, ani işitme kaybının en çok rastlanan nedenleri. Hastaların %25-30’u işitme kaybının başlangıcından önceki bir ay içerisinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesinden söz ediyor. Bir diğer önemli neden ise damar tıkanıklıkları. Diyabette, kan naklinde, by-pass ameliyatlarından sonra, akut lösemide, anemi gibi kan hastalıklarında ani işitme kayıplarına rastlanıyor. Menenjit, kronik kulak enfeksiyonları, Multiple Skleroz ve migren gibi nörolojik nedenler, iç kulağa zarar veren ilaçlar, tümörler, akustik nörinom gibi hayatı tehdit eden hastalıklar önemli ani işitme kaybı nedenleri arasında.

ERKEN BAŞVURU KAYBI GERİYE DÖNDÜREBİLİR!

Doç. Dr. Tayfun Apuhan’ın verdiği bilgiye göre, hasta; • Doktora erken başvurmuş ve tedaviye hemen başlanmışsa, • İşitme testine göre iki hafta içinde iyileşme belirtileri varsa, • Uğultu ve baş dönmesi gibi ek bulgular yoksa, • İşitme kaybı çok ileri değilse, • Hasta ne kadar gençse, o kadar iyi sonuç alınabiliyor. Buna karşılık; • Hasta ne kadar geç başvurmuş ve tedaviye geç başlanmışsa, • Birlikte yüz felci, baş dönmesi gibi belirtiler varsa, • İşitme kaybı çift taraflı ve çok ileri düzeyde ise, • Hasta yaşlı ise sonuçlar beklendiği kadar yüz güldürücü olmuyor. İlaç tedavisinin yanında cerrahi tedavinin de gerekebileceğini aktaran Dr. Apuhan, hiperbarik oksijen tedavisinin de önemli olduğunu söylüyor. Apuhan, “Amaç iç kulağın metabolizması için gerekli olan yeterli oksijeni sağlamaktır. HBO tedavisi sırasında solunan oksijen parsiyel basıncında meydana gelen artış, plazmada çözünen oksijen miktarını artırır, iç kulağın artmış oksijen ihtiyacını karşılayarak hastalığı tedavi eder. Tedaviye ilk 24-48 saat içinde başlanması önerilir” diyor. NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:05 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.