ŞEKER HASTALARININ DOSTU

A.A

Çalışmalar, tedavi yöntemlerinde de sürekli olarak yeni araştırmaların yapılmasını beraberinde getiriyor.

 


Türkiye’de her 9 kişiden birinin şeker hastası olduğunu ortaya koyan çalışmalar, tedavi yöntemlerinde de sürekli olarak yeni araştırmaların yapılmasını beraberinde getiriyor.

Şeker hastalığını önlemede ve tedavi sürecinde yaşam tarzının değiştirilmesine vurgu yapan Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanı Sinan Tanyolaç, bazı besinlerin de hastalığa iyi geldiğini söylüyor.

Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile ne kadar genetik yatkınlık olursa olsun şeker hastalığının engellenebileceğini ifade eden Tanyolaç, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Besin maddeleri arasında şeker hastalığının gelişimini geciktirdiğine inanılan maddeler mevcuttur.
En güçlü adaylardan bir tanesi de tarçındır. Tarçının en çarpıcı yararı kan şekerini kontrol edebilmesidir. Örneğin; günde yarım çay kaşığı tarçının şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü, trigliserid ve kötü kolesterol (LDL-kolesterol) düzeylerinde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.”

TARÇININ ETKİLERİ

• Bilinen beş farklı mekanizma tarçının şeker hastalığında etkisi olduğu yönündedir.

• Tarçın şeker metabolizmasını yaklaşık 20 kat kadar hızlandırmaktadır. Bu etki kan şekerinde düşmeye yol açmaktadır.

• Tarçının kimyasal yapısı ‘insülin’ denilen kan şekerini düzenleyen hormona yapısal olarak benzerliği nedeniyle insülin hormonu gibi davranmaktadır.

• Mide boşalma zamanını uzatması nedeniyle ani şeker yükselmelerini önlemesi ve insülin hormonunun daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

• Tarçın, oksitlenmeye karşı sistemin güçlenmesine yol açmaktadır. Oksitlenme şeker hastalarında önemli bir sorundur. Damar yapısının bozulmasında oksitlenme- antioksitlenme dengesinin bozulması rol oynamaktadır. Tarçının içinde bulunan polifenoller önemli bir antioksidan maddedir. Bu da fazla kilolu ve şişmanlarda açlık şekerini düşürmekte ve insülinin etkinliğini artırmaktadır.

• Proantrosiyanidin denilen tarçının içinde bulunan bir bioflavanoid, yağ hücrelerinde insülin etkinliğini artırmaktadır.

“Sonuç olarak, tarçın şeker hastalığında önemli bir besin maddesidir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki; yukarıda sayılan yararlı etkileri ancak uygun diyet ve düzenli bir yaşam tarzı ile etkili olabilmektedir. Beslenme alışkanlığında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, düzenli egzersiz olmadan tarçının yararlı etkilerinin görülmesi beklenmemelidir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:16 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.