SAVUNMA GÜCÜNÜ ARTIRIYOR

Milliyet Cadde

Anne sütü şüphesiz pek çok hastalığa karşı kalkan gibi koruyucu etki yapıyor. Bebeğinizi emzirin.

 


Anne sütünün çoğu kez ‘Mucizevi besin’ olarak tanımlanmasının ardında şüphesiz pek çok hastalığa karşı koruyuculuğu ve yaşam boyu adeta bir kalkan gibi süren etkisi yatıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek bebeği koruyan anne sütü sayesinde antibiyotiğe ihtiyaç duyulan enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar bebekte daha az görülüyor. Gerek çocukluk döneminde gerekse yetişkinlikte karşısına çıkabilecek çeşitli kanser türlerinin sayısı da azalıyor.

Bebek beslenmesinde anne sütü ve devam sütlerinin özellikle beyin gelişiminin sürdüğü 0-3 yaş arasında kesintiye uğramaması gerektiğini belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Sırrı Bektaş, anne sütünün bebeğe getirdiği avantajlar hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Anne sütünün bağışıklık sisteminin gelişmesindeki rolü nedir?


Anne sütü yenidoğan bebeğe en uygun içerikli beslenme şekli olduğundan   bağışıklık sisteminde görevli tüm yapılara (başta enerji ve protein olmak üzere) hizmet ederek bebeğin savunma gücünü artırır. Bağışıklık hücrelerini harekete geçirir. Anne sütünde bebeklerin bağışıklığını artıran ve sürdürülebilir olmasını sağlayan birçok hücre ve madde mevcuttur. Bunlar arasında lenfosit dediğimiz hücreler, birçok antikor ve enzimler, prebiyotik adlı  bebeklerin bağırsağında bulunan faydalı bakterileri besleyen maddeler sayılabilir.

Bu maddeler bebekleri hangi hastalıklardan veya sağlık sorunlarından korur?


Anne sütünün faydaları, bebeklikte başlayıp yetişkin dönemde de devam eder. Bebeğin soğuk algınlığı, nezle gibi solunum yolları hastalıklarına ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Antibiyotiğe ihtiyaç duyulan enfeksiyonlar bebekte daha az sıklıkta görülür ve alerjik reaksiyonlara daha az rastlanır.

Ek gıdaya başlanmasıyla günlük süt ihtiyacı miktarı değişir mi?

Bebekler 4-6 ay arasında ek gıda alır. Bebeğe, ayına göre başlangıç ya da devam   mamaları veya sütleri verilebilir. Bu mama ve sütler anne sütüne yakın olmalı, bebeğin bağışıklığını destekleyen maddeler (prebiyotik, nükleotid gibi) içermelidir. Altıncı aydan itibaren bebeklere iyi bir beslenme programı hazırlamak gerekir. Aylık izlenimlerle boy, kilo, baş  çevresi, fiziksel, nörolojik ve psikolojik  gelişmeleri kaydedilmelidir. Yeterli kalori, protein, mineral ve vitamin alımı çok önemlidir. Bunlar adapte, formül, kaşık  ve kavanoz mamalarında vardır

İştahsız ya da süte dirençli bebeklerin süt ihtiyacı nasıl tamamlanabilir? 


İştahsızlık bebeklerde göreceli bir kavramdır. Gelişmesi normal çocukta iştahsızlık yok denebilir. İştahsız bebekler için geliştirilmiş bazı mama ve devam sütleri vardır.

Bebek beslenmesi bebeğin tüm yaşamını etkilediği için, bilinçli, düzenli, sürdürülebilir olmalı, anne-babalar bu yönde desteklenmelidir. Anne sütü, ona yakın gıdalar, devam mamaları ve sütleri hakkında ebeveynlerin bilgilendirilmesi vazgeçilmez yaklaşım olmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.