'Sahursuz oruç tutulmamalı'

Ramazan ayında da düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermek ve sahursuz oruç tutmamak gerektiği açıklandı.

Ramazan ayında da düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermek ve sahursuz oruç tutmamak gerektiği açıklandı. 

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kişilerin ramazan ayı boyunca beslenme ve uyku düzeninin farklı bir düzende seyredeceğini söyledi. sahurBu yıl ramazan ayının yılın en sıcak ve uzun günlerine rastladığını ifade eden Yorulmaz, şöyle konuştu: "Bu nedenle oruç tutanlar 17 saati aşan bir süre aç kalmış olacak. Ramazanda vücudumuzun ne besin ve enerji ne de uyku ihtiyacı değişmemektedir. Bu nedenle oruç tutanlar, en az 2 öğünde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almalı. Gece yarısı yemek yemek için uykularını bölmelerine rağmen yeterli düzeyde uyuyarak sağlıklarını korumalı." Yorulmaz, vücudun besin ve enerji ihtiyacının ramazanda değişmediğini, bu dönemde de karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su ihtiyacının karşılanabileceği bir beslenme düzeninin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ramazanda da üç öğün yemenin önemine değinen Yorulmaz, şöyle devam etti: "Alışılmış olan günlük 3 ana öğün, ramazan da da iftar, 2-3 saat sonrasında bir ara öğün ve sahur olmak üzere üç öğün olarak tamamlanmalıdır. Sahur öğünü asla atlanmamalıdır. Aksi halde alınan besinler, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Yemeklerin ayçiçeği, zeytinyağı, mısır özü yağı gibi bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine, salatalarda zeytinyağı kullanımına özen gösterilmelidir."

"ÇAY İFTARDAN 30 DAKİKA SONRA İÇİLMELİDİR"

Yorulmaz, iftar ve sahurda, kişinin yine 2-2,5 litre sıvı tüketmesi gerektiğini söyledi. Sıvı ihtiyacı için, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, çay, maden suyu gibi içeceklerin tercih edilebileceğini belirten Yorulmaz, "Aşırı yağlı, tuzlu, hamur işi ve şerbetli tatlılar ile gazlı, aşırı soğuk ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır. Toplumumuzda oldukça sevilen bir içecek olan çay ve kahve, yemekle beraber içildiğinde besinlerle alınan demirin emilimini engelleyeceğinden, iftardan 30 dakika sonra içilmelidir" diye konuştu. Yorulmaz, zayıflamak için oruç tutulmaması gerektiğini ifade etti. Az besin almanın da fazla besin almak gibi ramazan ayında diğer aylara oranla daha tehlikeli olduğunu aktaran Yorulmaz, şunları kaydetti: "Ramazanda sağlıklı olmak ve sağlık halini korumak önemli. Bu nedenle özellikle şeker, kalp, tansiyon, karaciğer, böbrek gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler başta olmak üzere, herhangi bir sağlık sorunu olanlar doktorlarının fikrini almalıdır. Öte yandan, ramazan nedeniyle, tüm gün aç susuz kalmaya alışan vücut, zararlı alışkanlıklarla baş etme konusunda da daha güçlü hale geliyor. Bu fırsatı kullanmalı." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.