Sahipler anne babanın yerini alıyor

Avusturyalı bilim insanları son araştırmalarıyla köpeğin, bakıcısını annesi veya babasının yerine koyduğunu gösterdiler.

Avusturyalı bilim insanları son araştırmalarıyla köpeğin, bakıcısını annesi veya babasının yerine koyduğunu gösterdiler.

kopeklerÇünkü köpekler de tıpkı küçük çocukların anne babalarının yanlarında daha güvenli hissetmeleri ve çevrelerini daha rahat öğrenmeleri gibi köpekler de sahipleriyle oldukları zaman benzer şekilde davranıyorlar. Deneyler sırasında sahipleri yanlarında olan köpekler mama problemini daha hevesli bir şekilde çözerlerken, yabancıyla birlikte olanlar kısa bir süre sonra oyundan sıkıldılar deniyor PloS One dergisinde. Küçük çocuklar ebeveynlerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Anne babaya bağlılık, henüz bağımsızlıktan uzak olan küçük çocuğun hayatta kalmasını garantileyen evrimsel bir reaksiyondur diye açıklıyor Viyana Veterinerlik Üniversitesi’nden Lisa Horn. Üstelik bu “güvenli destek etkisi” sadece gündelik yaşamda değil, bilişsel problemlerin çözülmesi sırasında da kendisini gösteriyor. Birçok insan köpeğini çocuğu gibi görür ve bu davranışın ebeveyn çocuk ilişkisiyle birçok benzerlikleri vardır. Horn ve ekibi bu nedenle köpekte de “güvenli destek etkisinin” ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol etmek istemiş. Bu amaçta köpeklere çeşitli görevler vererek bunları sahiplerinin yanında veya sahipleri olmadan yerlerine getirmelerini istemişler. Köpekler sahiplerinden ayrı oldukları zaman örneğin mamaya ulaşma problemini çözmekte çok isteksiz kalmışlar hatta kısa bir süre sonra aramaktan vazgeçmişler. Oysa sahibin hiçbir şey yapmadan köpeğin yanında durması bile motive ediyor. Sahibinin hareketsiz durması ya da onu yüreklendirerek kışkırtması köpeğin başarısı üzerinde fark yaratmadı diyor bilim insanları. Önemli faktörün köpek sahibinin varlığı olduğu ikinci deneyde de ortaya çıkmış. Bu deneyin bazı aşamalarında köpeklerin yanlarına sahipleri yerine yabancı kişiler verilmiş. Bu durumdan memnun olmayan köpekler yabancıları görmezden gelmişler. Mama oyunlarında ise başarı oranı yalnız oldukları zamanki kadar olmuş. Bilim insanları bu yüzden yabancı kişinin aynı güveni ve oynamak ve öğrenmek için aynı motivasyonu veremeyeceği sonucuna varmışlar. THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:12 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.