RÜYALAR HABER VERİR Mİ?

NP Grup

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Cengiz Demirsoy, merak edilenleri açıkladı.

Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verir, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız, bilinçdışı şeylerdir. İşte bu geleceğe saplanma takıntımız, rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önler...

Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verir, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız, bilinçdışı şeylerdir. İşte bu geleceğe saplanma takıntımız, rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önler...

Sizin rüyayı ele alışınız, alışılmış yorumlardan oldukça farklı. Halk arasındaki alışılmış rüya yorumlaması ne tür sonuçlar getiriyor? Yararı ve zararı var mı?

Alışılmış yorumlama tarzı binlerce yıldan beri süren bir tarz. Ama, maalesef ki bir şeyin binlerce yıldır öyle yapılıyor olması, onun doğru olduğunu göstermez. Bence bu yorumlama tarzı hiçbir yarar sağlamıyor. Belki bir tür boş zaman eğlencesi olarak bir yararı vardır ama çoğunlukla zararlı bile diyebilirim. Rüyalara bu tarz yaklaşıldığında gördüğüm şeylerden biri insanların rüyaya gelecekten haber verme gibi bir misyon yüklemesi.

Rüyayı gören kişiyle görüşmeden rüyası hakkında yorum yapmak mümkün mü?
Rüyalarda bir "tema" vardır, ve o temayı bulursanız, rüyayı gören kişiyle konuşmadan da makul ve doğru bir şeyler söylemeniz mümkündür

Rüyalar gelecekten haber vermez mi?
Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verirler, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız ama bilinçdışı olarak bildiğimiz şeylerdir. Bu, geleceğe saplanma takıntımız rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önlüyor. İkinci bir zarar, rüya tabirleri yaklaşımının getirdiği bir zarar.

Peki hiç mi gelecekten ön uyarı yoktur?
Hepsinde değil ama bazı rüyalarda ipuçları vardır aslında. Ama burada şunu önemle belirteyim, benim bahsettiğim, yaygın kullanılan "gelecekten haber verme"den oldukça farklı. Bildiğimiz tarzdaki yorumlamada, rüyanın haber verdiği söylenen o "gelecek" kişiden bağımsız bir gelecektir. Yani rüyaların hayatta neyi anlattığını - neye karşılık geldiğini bulduğumuzda, bazı rüyalar kişinin gelecekte nasıl bir davranış sergileyeceği ile ilgili ipuçları verebiliyor ve böylece bazı öngörülerde bulunmamıza olanak sağlayabiliyor.

'Saç kesilince ömür kısalır mı?'
Birisi rüyasında saçının kesildiğini veya toprak görüyor paniğe kapılıyor, bana soruyor: "Saç kesilmesi ömrümün kısaldığını, toprak da ölümü gösterir diyorlar, çok korkuyorum." Halbuki o rüyanın bunlarla hiç ilişkisi yok ama insanlar yanlış yere korku yaşıyorlar. Üçüncüsü, bizdeki alışılmış yaklaşımdaki bir çelişki. Bu yaklaşım rüyadaki bazı şeylere sembol gibi yaklaşırken diğerlerine de gerçek muamelesi yapıyor. Yani kısaca rüya tabirleri yarar yerine zarar verir.

Psikiyatrik hastalıklarda rüyanın içeriği nasıl oluyor?
Depresyonda kişide kendisine, çevresine (tüm dünyaya) ve geleceğe yönelik olumsuz duygular vardır. Kişi duygusal olarak çökkündür. Her şey kötüdür ve kötüye gitmektedir. Hiçbir umut yoktur. Kişi çaresizlik içindedir. Mesela depresyondaki kişilerin rüyasında bu temaları ve özellikle de "çaresizlik" temasını belirgin bir biçimde görebiliyoruz.

Terapiden yararlanıyor musunuz?
Evet yararlanıyoruz. Terapide, kişinin o andaki durumu ile ilgili bilgi edinmeye çalışırız. O andaki ruh halini anlamaya, tespit etmeye çalışırız. Bu amaçla konuşur, sorular sorar ve çeşitli testler uygularız. Ama, bazen kişinin kendi duygu ve düşünceleriyle ilgili farkındalığı yeterli olmadığından, bazen de farkındalığı olduğu halde anlatmaya çekindiğinden, ve bazen de bambaşka kişilik resmi verme azrusundan dolayı, verdiği bilgiler zaman zaman eksik veya yanıltıcı olabiliyor. Kişiyi daha kapsamlı ve doğru olarak anlayabiliyoruz.

Psikiyatrik hastalıklar rüyaya nasıl etki eder?
Çok etkiliyor. Psikolojideki bilişsel terapinin kurucusu Dr. Beck, rüya için bir tür "biyopsi" benzetmesi yapıyor. Biyopsi nasıl ki fiziksel hastalıklarda kesin tanıya götüren birşeyse, rüya da aynı şekilde kişinin psikolojik-psikiyatrik sorununun tam da merkezinden - kalbinden alınmış bir numune gibidir.

Bu nedenle, nasıl ki fiziksel biyopsi kişinin fiziksel hastalığının ne olduğunu ve derecesini tayin etmede çok etkili bir yöntemse, rüyalar da kişinin psikolojik dünyasını anlamada aynı işlevi görebilir. Kişinin rüyasını anlarsanız, hangi sorunlardan muzdarip olduğunu ve bunların onun hayatını hangi ölçüde etkilediğini anlayabilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.