Ruh ve beden sağlığı bir bütündür!

Prof. Dr. Orhan Doğan beden ruh ve sağlığının bir birinden ayrılamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Orhan Doğan beden ruh ve sağlığının bir birinden ayrılamayacağını söyledi.

Bedensel bir hastalığı olan kişiye uygun yaklaşımda bulunulmaması halinde başka hastalıkların da ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Doğan böylece yatış süresinin uzayarak, ölüm oranı ve tedavi maliyetinin de artacağına dikkat çekti. “XII’inci Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi” 13-15 Eylül tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesinde gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu kongreye çok sayıda akademisyen katılırken, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan da kongrede bir konuşma yaptı. Doğan konuşmasında beden ve ruh sağlığının bütünlüğüne dikkat çekti. Psikiyatri servisi dışındaki servislerde yatan hastalarda psikiyatrik belirtilerin ve bozuklukların sık görüldüğünü ifade eden Doğan, bedensel hastalığı olan hastalara uygun yaklaşımda bulunulmaması halinde tabloya başka hastalıkların ekleneceği, yatış süresi uzayıp ölüm oranı ve tedavi maliyetinin de artabileceğini söyledi. Yaptığı konuşmada sağlık tanımına vurgu yapan Doğan, beden ve ruh sağlığının birbirinden ayrılamayacağını, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımında yalnız sakat olmamak değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halinin altının çizildiğini belirtti. Dr. Doğan şöyle konuştu: “Yüzyıllardır bedensel ve ruhsal hastalıkların birbiriyle ilişkisi bilinmektedir. Bir bedensel hastalık kişinin ruh sağlığını önemli ölçüde etkileyebildiği gibi ruhsal ve sosyal sorunlar da kişinin beden sağlığını etkileyebilmektedir. Bunun önemi, sağlık çalışanlarının, kendilerine başvuran kişilere her aşamada bütüncül bir yaklaşımda bulunmalarının gerekli olduğunu göstermesidir” Dedi.

SAĞLIK HİZMETLERİ EKİP İŞİDİR

Sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılmasının iyi eğitim ve uyumlu bir ekip işiyle mümkün olabileceğine dikkat çeken Doğan, farklı disiplinlerden hekim, hemşire, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, beslenme uzmanının ekipte yer aldığını söyledi. Hizmetin bütünlüğü açısından tıbbi sekreter ve hastabakıcı gibi farklı iş yapanların da sağlık ekibi içinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Doğan, bu çalışanların hiçbirinin diğerinin amiri olmadığını, hekimin işlerin planlanmasında ve yürütülmesinde koordinatör olduğunu da sözlerine ekledi. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Aralık 2012Yayınlanma Tarihi:17 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.