RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR

DHA

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sunar Birsöz, 29 Mart seçimleri nedeniyle siyasi parti liderlerinin mitinglerde yaptığı sert konuşmalar, seçim otobüslerinden sürekli çalınan müzikler ve cadde ve sokaklara asılan bayrak ve afişlerle görüntü ve gürültü kirliliği oluşturulduğunu; bu gergin ortamdan vatandaşın ruh sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi. Seçimlerin demokrasinin vazgeçilmez koşulu olduğunu belirten Prof. Dr. Birsöz, şunları söyledi:

"Ancak seçim ortamında aday ve liderlerin birbirine karşı kişisel saldırıları kontrol edilemeyen öfke, sürekli gürültü ve belirsizlik ortamı toplumun bireylerinde de bir stres, gerilim ve kaygı oluşturmakta. Bireylerin aday ve liderlerin davranışları ile özdeşleşme durumu kişileri de agresif, kontrolsüz tavırlara yöneltebiliyor. Meydanlara çıkan siyasi parti liderleri yaptıkları asabi konuşmalarla toplumun ruh sağlığını bozuyorlar. Halk da siyasetçilerin kullandığı argo kelimeleri kullanmaya başladı. Sonuçta bu seçim süreci, sadece adayların değil, tüm toplumun sinirlerini geren, stres yapan bir süreç haline geldi. Parti liderlerinin bu davranışlarını rol modeli olarak algılayan halkın aynı şekilde davranmasına yol açıyor."

BEĞENİ KAZANMA YARIŞI

Seçim atmosferinin batılı ülkelerde olduğu gibi toplumun huzurunu bozmadan bir hizmet yarışı, zeka pırıltısı ve beğeni kazanma yarışı şeklinde algılanması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Birsöz, "Seçim sürecinin amacı yenilikleri yaratmak, daha iyi örnekler verebilmek, rol modeli oluşturabilmek, zeka pırıltıları yapan çevredekini, karşısındakini alt edebilecek performans gösterebilmektir. Bunun yerine sadece fiziksel ve saldırı performansı haline geldi. Bunun son derece zararı olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda gerek ekonomik kriz, gerekse bu tür şeyler toplumun ruh sağlığını olumsuz etkilediğini düşünüyorum" diye konuştu.

KAYBEDEN ŞOK YAŞAYABİLİR

29 Mart seçimlerinde kendilerini kazanacağına inandıran, geleceklerini siyasete bağlayan adayların kaybetme sonucu ile karşılaşması halinde şok yaşayabileceklerini dile getiren Prof.Dr. Sunar Birsöz, "Sonuç olarak siyasete giren insanlar, kaybedebileceğini de düşünmeli. Bir yarışın sadece bir galibi, bir de mağlubu vardır. Eğer adaylar bu olgunlukta değilse şüphesiz olumsuz etkilenirler. Ama ben aday olan birçok kişinin bu olgunlukta olduklarını düşünmek istiyorum. Muhakkak bir kaybetme sürecinin yaşandığını hüzün dönemi gelip geçici bir yas dönemi olacaktır. Ama bunun sürekli olmayacağı kanısındayım" dedi.

KİRLİLİK HUZURU BOZUYOR

Partilerin afişleri ve çalınan müziklerin görüntü ve gürültü kirliliği yarattığını ve şehrin huzur ortamını, düzenini bozduğunu belirten Prof.Dr. Birsöz, "Çok çağdışı bir durum. Bu görüntü ve gürültü kirliliğine kimsenin hakkının olmadığını düşünüyorum. Şehrin sakinleri, çocukları, yaşlıları, hastaları ve trafiği için bir sorun oluşturulmamalı. Bu durum insanların psikolojisini bozuyor. Şehir hayatının bir kutsallığı vardır ve bunu bozmaya ne hakları var?" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Mart 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.