RUH SAĞLIĞI YASASI ÇIKMALI

DHA

Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Dr. Nurhan Eren, 4 yıldır üzerinde çalıştıkları toplum sağlığı konusundaki taslağın bakanlık düzeyinde kabul görerek 'Toplum Ruh Sağlığı Yasası' çıkması gerektiğini söyledi.

Düzce Üniversitesi'nin, Akçakoca Nikah Salonu'nda düzenlediği 3'üncü Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi'ne konuşmacı olarak katılan Dr. Nurhan Eren, medya mensuplarının sorularını cevapladı. Adana'da bir kişinin ailesinden 8 kişiyi öldürmesi ve son zamanlarda şiddet olaylarının artmasıyla ilgili soruya cevap veren Dr. Eren, Türkiye'de toplum ruh sağlığıyla ilgili bir yasa olmadığını ve riskli gruplar üzerinde çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Toplumsal şiddet olayların önlenmesinde medyaya büyük iş düştüğünü vurgulayan Dr. Nurhan Eren, şöyle devam etti:

"Ekonomik sebepler, köşeye kıstırılmışlık, toplumdan dışlanmışlık, haksızlık, adaletsizlik gibi unsurlar, toplumdaki kişilerin ruhsal yapılarını kötü yönde tetikliyor. Özellikle riskli gruplar üzerinde çok özel çalışmaların yapılmasına ihtiyaç var. Medya şiddeti tekrar tekrar bunu ekrandan göstererek aslında ikinci bir şiddet yaşatıyor. Yaşanan şiddeti kendisi yaşıyormuş gibi tekrar hatırlatıyor."

Toplumda şiddetin her dönem olduğunu ifade eden Dr. Eren, bunu önlemenin toplum içinde çalışacak profesyonel insanları yetiştirmekten geçtiğini söyledi. Toplum sağlığı yasası konusunda çalışmaları olduğunu belirten Dr. Eren, "Psikologlar ve üniversiteler olarak 4 yıl çalışarak bir taslak oluşturduk. Ancak bunun bakanlık düzeyinde kabul görmesi ve ülkemizde 'Toplum Ruh Sağlığı Yasası' çıkması gerekiyor" dedi.

Ruh hastalıklarının ortaya çıkmasından önce riskli grupların tespit edilmesi ve koruma amaçlı çalışmalar yapılmasını gerektiğini belirten Dr. Nurhan Eren, çocuklar, sokak çocukları, yaşlılar, alkol ve uyuşturucu bağımlıları gibi farklı gruplar üzerinde değişik çalışmalar yapılmasının önemine değindi. Dr. Eren, kişileri doğru yönlendirmenin bile şiddetin önüne geçilmesinde etkili oldığunu söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.